Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο επισήμανε ότι το πραγματικό του περιεχόμενο είναι πως «η πειθαρχία και η σφαγή του λαού» θα συνεχιστεί. Πως είτε υπάρχει μνημόνιο είτε όχι, «η δημοσιονομική πειθαρχία, που τάχα "επιβάλλεται" απ' τους δανειστές, θα συνεχιστεί απ' την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Δεν θα σταματήσει».

Είπε ακόμα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα τα επιβάλλει η ελληνική αστική τάξη και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για λογαριασμό της.

«Η καπιταλιστική πατρίδα επιβάλλει νέα μέτρα στον πολλαπλά καταπιεσμένο εργαζόμενο λαό της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται πως «το αφήγημα περί έξωθεν επιβαλλόμενων μνημονίων, για την νεοφιλελεύθερη ατζέντα των γερακιών της Γερμανίας, είναι μια τεράστια κοροϊδία» καθώς «δεν πρόκειται για υποχρεώσεις της χώρας λόγω μνημονίων. Πρόκειται για μια βαθιά ταξική πολιτική που στόχο έχει να θωρακίσει τα κέρδη των μονοπωλίων».

Ως προς το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου είπε ότι τα μέτρα της τετραετίας 2019-2022 θα οδηγήσουν σε σωρευτική απώλεια ύψους 18,5 δισ. ευρώ για τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ με τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,5 δισ. ευρώ οι λιγότερο φτωχοί θα πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους, την ίδια στιγμή που ένα μέρος των αντιμέτρων θα στηρίζει πάλι τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Από αυτή τη νέα ληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων θα προέλθουν τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ τον στόχο για 3,5% που προβλέπεται από τα μνημόνια».

Επισήμανε ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αλλαγές στο ταμείο των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ που οδηγούν σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στις παροχές υγείας και επιταχύνουν την διαδικασία είτε κλεισίματός του, είτε μετατροπής του σε επαγγελματικό ταμείο και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις ένταξης και της όποιας παρεχόμενης προστασίας.

«Το κύριο χαρακτηριστικό που πολυνομοσχεδίου είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των αναγκών και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που διαπερνά το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, όπως με το άρθρο 116 που μειώνει το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, ενώ με το άρθρο 15 και όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου «μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη δυνατότητα των σωματείων για προσφυγή στη διαιτησία, αφού κυρίαρχη διαδικασία γίνεται η μεσολάβηση με την όλη διαδικασία να είναι προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας».

«Επίσης, το άρθρο 15, καθορίζοντας τη διαδικασία της μεσολάβησης για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης, θέτει και τα κριτήρια συνολικά της διαδικασίας που είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της εργοδοσίας για κερδοφορία» υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση μιλά για «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», αλλά ήδη έχει στρώσει το έδαφος ικανοποίησης των εργοδοτών στο ζήτημα των ΣΣΕ", καταργεί ουσιαστικά την διαδικασία αδειοδοτήσεων με εκ των υστέρων δειγματοληπητικούς ελέγχους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών είπε ότι η κυβέρνηση όταν έλεγε ότι «τελείωσε το καθεστώς της τζάμπα άδειας, μάλλον εννοούσε ότι θα τους επιδοτήσει και από πάνω, όπως κάνουν με τις μειώσεις στη φορολογία των διαφημιστικών εσόδων».

Είπε ότι η επιθετική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει από το «μενού» της κυβέρνησης «που έφθασε στο σημείο να υποθηκεύσει στον ESM, ακίνητη περιουσία του δημοσίου ύψους 25 δισ. ευρώ».

«Εκτός από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, οι πραγματικοί ένοχοι, οι υπόλογοι για την βάρβαρη καταπάτηση των λαϊκών συμφερόντων, βρίσκονται πρώτα απ΄ όλα εδώ, μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Είναι η αστική τάξη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και εσείς κ. Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικοί ομόσταυλοί σας» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι η κυβέρνηση επιτίθεται σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, προωθώντας μέτρα και πολιτική που χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο για να θωρακιστεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, που δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και της οποίας αναγκαία προϋπόθεση είναι νέα ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

«Σας επισημαίνουμε και προετοιμάζουμε τον ελληνικό λαό. Ότι και να κάνετε, δεν θα τα καταφέρετε. Δεν μπορείτε να φέρετε την καπιταλιστική οικονομία πίσω σε φάση σταθερής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων σημειώνοντας ότι «είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που στρώνει τον δρόμο για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση με την στήριξη της ΝΔ αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο έτσι για τα κυριαρχικά δικαιώματα, για την ειρήνη στην περιοχή, για να αναβαθμίσει τη θέση της εγχώριας άρχουσας τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, ευρύτερα».

Απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, είναι και άδικη και αντιλαϊκή. Σημαίνει νέα μέτρα εναντίον μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων».

Αφού κάλεσε εκ νέου τους εργαζόμενους «να οργανώσουν την πάλη τους» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πρότασή μας, αδιέξοδο είναι οι σημερινές πολιτικές, των εκάστοτε κυβερνώντων, αδιέξοδο είναι το σύστημά τους γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε:

«Καταψηφίζουμε και το πολυνομοσχέδιο αυτό και θα καταθέσουμε και πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να καταγράψει η ιστορία αυτού του κοινοβουλίου για μια ακόμα φορά, το πολιτικό προσωπικό των ομίλων, τους κλέφτες του ιδρώτα του λαού μας, τους ληστές της περιουσίας και του πλούτου της οικονομίας, της πατρίδας των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και επιστημόνων, των νέων και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών.