Στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για τα Σκόπια, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι η ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει η 4η αξιολόγηση για τη χώρα από τους θεσμούς. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί στο Κοινοβούλιο η ένταση του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το θέμα του Σκοπιανού.  

Η συμφωνία προκαλεί πολιτικά ρίχτερ με δριμύτατε αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα και διαπιστώθηκαν όλα τα σκοτεινά σημεία και τα κενά της συμφωνίας.  

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, δεν αποκλείει ακόμη και στο τέλος της σημερινής ψηφοφορίας ή το αργότερα αύριο, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, για το θέμα των Σκοπίων, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, προκαλώντας στην πράξη την κοινοβουλευτική συνοχή.  

Η Νέα Δημοκρατία, όπως εκτιμά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένη να επιστρατεύσει κάθε κοινοβουλευτικό της όπλο προκειμένου να μην αφήσει την συμφωνία αυτή να περάσει.  

Ωστόσο, με την πρόταση μομφής η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει και προ των ευθυνών του τον κυβερνητικό εταίρο του κ .Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει μεν την κάθετη διαφωνία του με την συμφωνία, στηρίζει όμως την κυβέρνηση.  

Το μεσημέρι θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μητσοτάκης για την πρόταση μομφής

Στη μία το μεσημέρι θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πότε η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή στη μία το μεσημέρι και θα ανακοινώσει εάν η πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία των προαπαιτούμενων σήμερα στις 3 ή αν θα κατατεθεί αύριο το πρωί με την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία αναμένεται να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τη συμφωνία Ελλάδας ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση η συζήτηση της πρότασης μομφής να ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ προκειμένου την Κυριακή ο πρωθυπουργός να παραστεί στις Πρέσπες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η διάθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη και το Σάββατο το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει η συζήτηση να διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ προκειμένου τότε να γίνει και η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να μην λάβει το λόγο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.