Αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει, ακόμη και την πρόταση μομφής, την οποία θα καταθέσει σήμερα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα , εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα επιχειρεί να δώσει όπως είπε "τέλος στον κατήφορο της χώρας".

Με έντονα επικριτικό ύφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγγέλλοντας επικίνδυνους χειρισμούς στα εθνικά μας θέματα ενώ μίλησε για πρωτοφανή πολιτική τακτική που οδηγεί στον κατήφορο και πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό. 

Αναφερόμενος στα καυτά εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον πατριωτισμό που επιβάλλει υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό, αλλά μια λύση που να μην θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατήγγειλε ακόμη μια φορά την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πρωτοφανή πολιτική και κατέληξε πως «ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα, προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία».    

Ειδικότερα ανέφερε: Η ΝΔ. το απέδειξε πολλές φορές, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Όταν το 2015 παίζατε την Ελλάδα στα ζάρια, εμείς ήμασταν εκείνοι που βάλαμε πλάτη. Και τώρα οδηγείται τη χώρα σε νέες δεσμεύσεις. ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήρθαν στην εξουσία με ψέματα και προσπαθούν να παραμείνουν με δεσμεύσεις που θα βαρύνουν τη χώρα για χρόνια.

Η Ελλάδα διολισθαίνει σε μια επικίνδυνη πολιτική παρακμή. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανής συγκυρία. Την ώρα που συζητάμε για το τέταρτο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας.

Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Θέλετε να αποσπάσετε την προσοχή του κόσμου σε κάτι άλλο. Και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσεται την βαριά μας ιστορία. Εμείς θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό προϋποθέτει μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η συμφωνία με τα Σκόπια, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ είναι μια κακή συμφωνία. Είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση η παραχώρηση γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Αλλά ακόμη και για αυτό το θέμα είπατε ψέματα. Το Severna makedonija δεν υπάρχει πουθενά στην συμφωνία. Από τη στιγμή που αποδέχεστε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός.

Αυτοί που θα ομιλούν την μακεδονική αποκλείονται στην πράξη να αποκαλούνται Βορειομακεδόνες. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό αίσθημα των Ελλήνων. Μια κακή συμφωνία σε αυτή την χρονική συγκυρία, προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε ακόμα μία πληγή. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα. Την ίδια ώρα οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται, ενώ ακόμη και ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με την συμφωνία και μάλιστα με τρόπο προκλητικό.    

Να σημειωθεί ότι στις 18:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. 

Φέρνουν το τέταρτο μνημόνιο

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού άφησε αιχμές για την απουσία του πρωθυπουργού από την σημερινή συζήτηση, αναφέρθηκε στα αιματηρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στην ελληνική κοινωνία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Φέρνουν το τέταρτο Μνημόνιο, το δεύτερο που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου. Το τι φέρνει είναι σε όλους γνωστό. Φέρνει μέτρα σε μια κοινωνία που είναι ήδη γονατισμένη. Σ’ αυτή την κοινωνία έρχεται να προστεθεί ένα τέταρτο μνημόνιο. Σε μια κοινωνία χωρίς ρευστότητα και με capital controls.  

  «Πολιτική των ψεμάτων»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος επί προσωπικού στον πρωθυπουργό, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών . Οι κυβερνώντες ωστόσο εξακολουθούν να κάνουν πολιτική με τον μοναδικό τρόπο που ξέρουν. Λέγοντας ψέματα. «Υποτίθεται ένας πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας που θα έσκιζε το μνημόνια, υπογράφει και δεύτερο. Και ένας υπουργός Οικονομικών που θα παραιτούνταν αν μειώνονταν το αφορολόγητο, ωστόσο παραμένει στην καρέκλα του και είναι αυτός που θα το μειώσει».