Σε πλήρη αποδόμηση της προτεινόμενης λύσης για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ προχώρησε η βουλευτής Α' Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την ομιλία της στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.  

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε και ότι η Ν.Δ. παραμένει πιο ενωμένη, πιο δυνατή, πιο κοντά στον ελληνικό λαό.      

Για το θέμα της ΠΓΔΜ, η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε πως «η ανάγκη για μια ρεαλιστική εθνική λύση, δεν σημαίνει εθνική οπισθοχώρηση. Δεν σημαίνει ότι γινόμαστε υποχείρια των εθνικιστικών επιδιώξεων των γειτόνων μας. Συμφωνία ναι, ήττα όχι».  

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση υπογράμμισε πως «φέρατε μία κακή συμφωνία, που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Παραχώρηση της χρήσης του επιθέτου "μακεδονική" για την εθνότητα και τη γλώσσα ΔΕΝ μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διότι όχι μόνο δεν εξαλείφει, αλλά αντίθετα, αποτελεί την πεμπτουσία του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας και συνεπώς, ανοίγει το δρόμο για μελλοντική βαλκανική αστάθεια. Πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού των γειτόνων που συγκροτείται γύρω από την εθνότητα και την γλώσσα».  

Ως προς τους τακτικισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κ. Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια ακόμη και στα εθνικά θέμα με μόνον στόχο την παραπονή τους στην εξουσία:  

«Κυβερνάτε τη χώρα με τους ακραίους εθνικιστές και μιλάτε με περίσσιο θράσος για ακροδεξιά δείχνοντας την παράταξη μας! Εργαλειοποιείτε ένα μείζον εθνικό ζήτημα για να πολώσετε το πολιτικό κλίμα. Το χρησιμοποιείτε, για να δημιουργήσετε πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση.   Δεν τα καταφέρατε. Θέλατε να μας διχάσετε, αλλά είμαστε εδώ. Ακόμα πιο ενωμένοι. Ακόμα πιο δυνατοί. Και ακόμα πιο κοντά στον ελληνικό λαό. Αυτόν που λοιδορείτε, αυτό που προσπαθείτε να πολώσετε, συστηματικά και με σχέδιο.  

Όλα αυτά φυσικά, τα κάνετε έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες.

Η πόλωση είναι το τελευταίο σας σωσίβιο πριν τη μεγάλη ήττα που σας επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός. Σε εσάς και στον κυβερνητικό σας εταίρο, που κάνει τα τελευταία του δημόσια μαθήματα πολιτικού αμοραλισμού.   Το συμπέρασμα είναι ένα. Και οι δύο σας, παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια για να παρατείνετε την παραμονή σας στην εξουσία».