Στον τοίχο έχουν κολλήσει σήμερα οι Καραμανλήδες τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή τη συζήτηση για τη συμφωνία για την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας που διεξάγεται στη Βουλή.

Πρώτος βγήκε μπροστά ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που έβγαλε ανακοίνωση – απάντηση για την κατάπτυστη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε στο πλευρό της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη που λοιδορήθηκε από τον σημερινό ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Στον χορό των απαντήσεων μπήκε και ο Αχιλλέας Καραμανλής, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής , που έκανε λόγο για φαλκίδευση του εθνικού συμφέροντος από τη συμφωνία.

«Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οφείλουν να αντιδράσουν και να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες του Συντάγματος για την υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης της Μακεδονίας» δήλωσε ο Αχιλλέας Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία με τα Σκόπια φαλκιδεύει το ελληνικό εθνικό συμφέρον, καθώς, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια, άρα και εθνότητα, εξαρτά τη σύνθετη ονομασία από την αβέβαιη ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και θέτει ζήτημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελλάδος»

Τέλος, μήνυμα ενότητας τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ελληνικό λαό έστειλε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής που, από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για «εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

«Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται την επιχειρηματολογία των Σκοπίων. Η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ύβρης» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη στην συμφωνία του Βουκουρεστίου, που επέβαλε πρώτα λύση στο θέμα του ονόματος και μετά ένταξη. Μην την επικαλείστε ως συνέχεια και μην την συγκρίνεται μ την συμφωνία του Βουκουρεστίου. Στο Βουκουρέστι τότε η ελληνική κυβέρνηση έδειξε με σθένος τι σημαίνει ελληνική εξωτερική πολιτική. Ούτε ο Κ. Καραμανλής, ούτε ο Μειμαράκης, ούτε η Ντ. Μπακογιάννη είπαν «ναι» στις πιέσεις των ξένων. Δεν λύγισαν. Είπαν «Όχι»».

«Εσείς κάνετε τώρα βουτιά στο παρελθόν για να διχάσετε όλους τους Έλληνες. Εμείς στη ΝΔ είμαστε ένα στο θέμα της Μακεδονίας. Βάζουμε εθνικές γραμμές και τις υπηρετούμε», κατέληξε.