Το ότι η ίδια και η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αρνηθεί σθενάρα την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια», την σύσταση κοινών επιτροπών και την επιμονή της στο ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας της ΠΓΔΜ υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην απάντησή της στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μετά τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο δεύτερος κατά την ομιλία του στη Βουλή το Σάββατο. 

Η βουλευτής και πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Κοτζιά για «επιλεκτική δημοσιοποίηση εγγράφων με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων». 

Η ίδια ανέφερε πως καταθέτει τρία έγγραφα, τα οποία δεν είναι διαβαθμισμένα, που αποδεικνύουν την στάση που είχε κρατήσει η τότε κυβέρνηση στην τότε διαπραγμάτευση με τον Γκρούεφκσι. 

Συγκεκριμένα, το πρώτο έγγραφο που κατέθεσε είναι η αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης, «που λέει ρητά ότι η Ελλάδα πάραυτα αρνήθηθκε το Μακεδονία- σκόπια», όπως υπογράμμισε η βουλευτής. 

Το δεύτερο είναι δική της επιστολή προς τον Μιλοσόσκι (τότε ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ), «στην οποία λέει γιατί η Ελλάδα αρνείται κοινή επιτροπή, και λέω ότι η Ιστορία είναι επιστήμη που δεν φτιάχνεται από επιτροπές».

Το τρίτο έγγραφο είναι χαρτί, μη διαβαθμισμένο της αμερικανιής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, που λέει πως ο εκεί αμερικανός πρέσβης είδε τον Γκρουέφσκι και ο τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ του διαμήνυσε πως «οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της identinty -ιθαγένεια- και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας».