Καθώς οι πολιτικοί στα Σκόπια αποδεικνύονται γρηγορότεροι από όσο μάλλον ήλπιζε η συγκυβέρνηση στην Αθήνα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρχίζουν να ανησυχούν τι θα συμβεί αν όντως η συμφωνία στο Σκοπιανό έρθει συντομότερα στην ελληνική Βουλή. 

Η εικόνα που δίνουν οι συγκυβερνώντες είναι μίας ομάδας που πετά ο ένας το μπαλάκι στον άλλον: Ο Π.Καμμένος ζητά πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο Ν.Κοτζιάς απόλυτη πλειοψηφία ενώ ο Δ.Τζανακόπουλος λέει πως «αν» οι ΑΝΕΛ δεν υπερψηφίσουν, η κυβέρνηση θα αναζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης -κάτι στο οποίο ο Καμμένος υπεξέφυγε.  

Ψηφοφορία για το Σκοπιανό θα κινδύνευε να δείξει πως η κυβέρνηση είναι εντελώς γυμνή εξαιτίας του κυβερνητικού της εταίρου: Οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει προ ημερών την πρόταση δυσπιστίας υποστηρίζοντας πως όταν έρθει η συμφωνία στην Ολομέλεια θα την καταψηφίσουν - σφυρίζοντας αδιάφορα για την οφθαλμφανή τους υποκρισία σχετικά με το κοινοβουλευτικό έρεισμα της κυβέρνησης στο Σκοπιανό. 

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως ομολογεί το αδιέξοδο στο οποίο θα βρισκόταν η κυβέρνηση αν η συμφωνία στο Σκοπιανό ερχόταν στη Βουλή: «Σε περίπτωση που» οι ΑΝΕΛ δεν την ψηφίσουν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θα «ζητήσει και θα πάρει» ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν έκρυψε σε ποιον υπολογίζει: Έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο του Σταύρου Θεοδωράκη για την στήριξή του στη συμφωνία στο Σκοπιανό.  

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήρθαν λίγο πριν συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν άφησε να φανεί αλλαγή στην στάση του απέναντι στο Σκοπιανό, λέγοντας πως η συμφωνία θα έπρεπε να ψηφιστεί στη Βουλή από 180 βουλευτές. 

Αν έχουν κάποια βάση τα όσα έλεγε το Σάββατο ο Π.Καμμένος πριν την ψηφοφορία στην πρόταση δυσπιστίας, αυτό θα σήμαινε κάποιους «άλλους» 180 βουλευτές. 

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα είχε πει ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδη (ο οποίος δήλωσε πως «αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, δεν θα τη δώσουμε»), θέλησε να καλύψει τον αντιπρόεδρο του κόμματος λέγοντας πως από «όλη την συνέντευξη του και δεν προκύπτει αυτό που ο ΣΚΑΪ με τίτλους έβαλε στην συνέντευξη Σγουρίδη το πρωί».

Παράλληλα, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε χαμηλώσει τον κοινοβουλευτικό πήχη μιλώντας για απόλυτη πλειοψηφία.  

«Για να μην περάσει από το Κοινοβούλιο, πρέπει ουδείς από το Ποτάμι, από το ΠΑΣΟΚ και όλοι τους να ψηφίσουν όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία από τη Βουλή» είχε πει τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε επίσης πως «θα παρουσιαστούν πολλά ακόμα έγγραφα» στη συζήτηση της συμφωνίας, την οποία μάλιστα τοποθέτησε χρονικά για «Οκτώβριο - Νοέμβριο».