Εύθραυστη είναι πλέον η κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη. Ο πρωθυπουργός έχει μείνει με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 152 βουλευτών που στο άμεσο μέλλον ενδέχεται τεθεί εν αμφιβόλω.

Ο πρωθυπουργός της Αριστεράς φαίνεται να αντιμετωπίζει σταδιακά πρόβλημα συγκρότησης πλειοψηφίας εντός της Βουλής, με τη λύση των εκλογών να μοιάζει μονόδρομος για τον ίδιο. Τελευταίο κρούσμα στην απώλεια των κυβερνητικών βουλευτών αποτέλεσε ο Γιώργος Λαζαρίδης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που αποχώρησε από το κόμμα ως αντίδραση για την ανοχή του Πάνου Καμμένου στην παραχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας.

Η σύγχυση της κυβέρνησης για την ύπαρξη της φαίνεται και από το γεγονός ότι ζητούν να παραδοθεί η έδρα από τον βουλευτή που αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το πουλόβερ για τους Τσίπρα – Καμμένο ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν ο Δημήτρης Καμμένος πήρε τον δρόμο της εξόδου προκειμένου να μην συσχετίσει τον εαυτό του με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Βέβαια, ο κ. Καμμένος διατηρεί τη θέση του στην προεδρεία της Βουλής αλλά και την κοινοβουλευτική του έδρα, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει νέο κίνδυνο με απώλειες βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να οδηγήσει προς τα «δεξιά» τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργεί κινδύνους να χαθεί η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να οδηγηθεί η κυβέρνηση εκ νέου σε εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έχει δηλώσει πως, όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα καταψηφίσει και άρα θα ρίξει την κυβέρνηση.