Να παρέμβει το ΝΑΤΟ στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στην Τουρκία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. 

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να «αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο» το ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο στρατιωτικών, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμιά κατηγορία τους τελευταίους 3,5 μήνες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Στη συνομιλία συζητήθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ: Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε είναι σαφές το πλαίσιο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, δήλωσε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με αυτό το πλαίσιο. Τη συμφωνία με αυτό το πλαίσιο την εξέφρασε και στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό σημαίνει απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα και πως υπάρχει μια συμφωνία χωρίς «παραθυράκια».