Ψηλά στη στρατηγική στόχευση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µπαίνουν η Μακεδονία και η Θράκη µετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που καταγράφεται στην περιοχή, λόγω της συµφωνίας µε την ΠΓ∆Μ, η οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζει «µακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς µε την υπογραφή ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, µίλησε την Πέµπτη στη Θεσσαλονίκη, στο συνέδριο «Export Summit VΙ», που διοργανώνει ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), και νωρίτερα επισκέφθηκε το Κιλκίς για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 105ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης.

Εισέπραξε την οργή και τη συναισθηµατική φόρτιση των πολιτών για τη συµφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα. Στις 5 Ιουλίου θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, για να µιλήσει στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΒΕ και να περιοδεύσει στη συµπρωτεύουσα. Θα ακολουθήσουν και άλλες περιοδείες του τον Ιούλιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Πειραιώς εκπονεί πρόγραµµα εξορµήσεων βουλευτών και στελεχών, που θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι.

Ηδη ο γραµµατέας της Ν.∆., Λευτέρης Αυγενάκης, µαζί µε τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Μαρία Αντωνίου και άλλους τοπικούς βουλευτές περιόδευσαν στη Φλώρινα, στις Πρέσπες και στο χωριό Ψαράδες, όπου υπεγράφη η συµφωνία για το Σκοπιανό, την Εδεσσα, τα Γιαννιτσά και το Κιλκίς. Εξορµήσεις στη Μακεδονία θα κάνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Αχ. Καραµανλής. «Θέλουµε να µιλήσουµε στην καρδιά και την ψυχή του κόσµου που νιώθει ταπεινωµένος από τις εθνικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», δήλωσε στα «Π» κορυφαία κοµµατική πηγή.

Ο κ. Μητσοτάκης, µάλιστα, απένειµε «Νόµπελ πολιτικής εξαπάτησης» στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τους οποίους χαρακτήρισε «θίασο των υποκριτών, που έπαιξαν και πάλι θέατρο σε βάρος των εθνικών συµφερόντων», για να κρατήσουν την καρέκλα τους και µόνο, όπως τόνισε. Ενδεικτικά της δυσαρέσκειας των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας για την κυβέρνηση είναι τα αποτελέσµατα των τελευταίων δηµοσκοπήσεων. Σύµφωνα µε την έρευνα της Marc, που δηµοσίευσε το «Πρώτο Θέµα», οι 7 στους 10 πολίτες απορρίπτουν τη συµφωνία, ενώ το ίδιο λένε και οι µισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (49%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει µονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ πανελλαδικά η Ν.∆. διευρύνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις 14,4 ποσοστιαίες µονάδες από τις 10,3 µονάδες τον Μάρτιο. O ειδικός εκλογικός αναλυτής Πάνος Σταθόπουλος επισηµαίνει ότι εδώ και ένα εξάµηνο περίπου, από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγµατεύσεις, διαµορφώθηκε µια αρνητική στάση της κοινής γνώµης.

«Οι πολίτες φάνηκε να αιφνιδιάστηκαν και εξακολουθούν να µην αντιλαµβάνονται τους λόγους για τους οποίους τόσο βιαστικά και χωρίς συνθήκες εθνικής συνεννόησης η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το θέµα χωρίς πειστικό εθνικό όφελος», δηλώνει στα «Π». «Η εκλογική συµπεριφορά στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου θα επηρεαστεί εις βάρος των κοµµάτων της κυβερνητικής συνεργασίας τουλάχιστον βραχυπρόθεσµα.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγµάτων, καλύτερα ή χειρότερα για τη συνοχή των ψηφοφόρων τους», πρόσθεσε. ΒΟΥΤΙΑ Τα δηµοσκοπικά στοιχεία σε συνάρτηση µε τα εκλογικά επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των κυβερνητικών εταίρων.

Ειδικότερα, ενώ στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015 ήταν σαφής η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.∆. σε κρίσιµες περιοχές, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία µε το Σκοπιανό (Κεντρική Μακεδονία: ΣΥΡΙΖΑ 33,4%, Ν.∆. 29,5%), το κυβερνών κόµµα κατέρρευσε στο 16,8% τον ∆εκέµβριο του 2017 (µέτρηση της Κάπα Research), δηλαδή, εµφανίστηκε να χάνει το 50,3% της δύναµής του. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από το 36% έπεσε στο 16,9% και στη ∆υτική Μακεδονία από το 33,8%, στο 22,2%.

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να καταγράφεται από τα τέλη του 2017. Ηδη είχαν αρχίσει οι µυστικές διαπραγµατεύσεις για το Σκοπιανό, χωρίς εθνικό µέτωπο και µε δηλώσεις Τσίπρα - Κοτζιά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που λύνει όλα τα θέµατα θα λύσει και το Σκοπιανό», που προκάλεσαν καχυποψία και αµηχανία στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Η πρόσφατη δηµοσκόπηση της Μarc αποτυπώνει την κατάρρευση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώµη.

Στη Μακεδονία-Θράκη έπεσε στο 9,1%, από 27% τον Σεπτέµβριο του 2015. Αντίθετα, σύµφωνα µε την έρευνα, η Ν.∆. καταγράφηκε στο 26,4% από το 28,1%.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 23 Ιουνίου 2018