Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το πρόσφατο non paper του Μεγάρου Μαξίµου, όπου, µεταξύ άλλων, έκανε µια αναφορά στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γλυτώσει από τις δικαστικές εκκρεµότητες.

«Επιχειρηµατικά συµφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασµό Μητσοτάκη, απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας», ανέφερε η «ανακοίνωση» του Μεγάρου Μαξίµου και πρόσθετε: «Η έξοδος από τα Μνηµόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρηµα από τον κ. Μητσοτάκη, που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέµατά του µε τη ∆ικαιοσύνη».

Η τελευταία αναφορά είναι αλήθεια ότι δηµιούργησε υπόνοιες σχετικά µε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Στους αδαείς...», υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς. Γιατί, όπως επισηµαίνουν, προσωπικά ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει κατά το επόµενο χρονικό διάστηµα να προχωρήσει σε σειρά «αποκαλύψεων» που σχετίζονται µε τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του.

Κάποιοι, µάλιστα, θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει επηρεαστεί και από συζητήσεις που έχει κάνει τόσο µε τον πρώην υπουργό Κώστα Λαλιώτη όσο και µε τον έγκριτο δικηγόρο των Αθηνών Γιάννη Μαντζουράνη. Στο Μοσχάτο δεν εκπλήσσονται σχετικά µε τον ρόλο που έχει προσωπικά ο πρωθυπουργός πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η σύζυγός του. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών εκδηλώνονται από την εφηµερίδα «Documento» του κ. Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο µε τον κ. Τσίπρα όσο και µε τους κ. Νίκο Παππά και Θανάση Καρτερό, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήµερος για τις σχετικές επιθέσεις.  

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ «ΣΤΗΝΟΥΝ»  

Σε επίπεδο, τώρα, ουσίας, οι δικαστικές υποθέσεις που «φοβάται» -σύµφωνα µε το non paper Τζανακόπουλου- ο κ. Μητσοτάκης σχετίζονται µε την υπόθεση του «πόθεν έσχες» της συζύγου του, που οι κυβερνώντες, παρά το γεγονός ότι αρχειοθετήθηκε από την εισαγγελέα Οικονοµικού Εγκλήµατος Μαριάννα Ψαρουδάκη, η οποία έκρινε ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιµο, κατέβαλλαν αγωνιώδεις προσπάθειες για να την ανασύρουν από το αρχείο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η απόφαση που πήρε η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής ήταν οριακή, µε µόλις µία ψήφο διαφορά. Ιδιαίτερη σηµασία έχει το γεγονός ότι στη συγκεκριµένη επιτροπή, η οποία είναι µεικτή και απαρτίζεται από δικαστικούς και βουλευτές, τρεις ανώτατοι δικαστικοί και συγκεκριµένα ο αρεοπαγίτης κ. Κοντός, η κυρία Σαντοριναίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο κ. Βόρος από το Συµβούλιο της Επικρατείας καταψήφισαν την απόφαση -µαζί µε τον βουλευτή της Ν.∆. στην επιτροπή-, εκτιµώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έρευνα. Η δεύτερη υπόθεση που «στήνει» το Μαξίµου αφορά το δάνειο της εφηµερίδας «Κήρυκας των Χανίων». Μάλιστα, για την τελευταία περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι εσχάτως τραπεζίτης προθυµοποιήθηκε να δώσει «στοιχεία» στο Μέγαρο Μαξίµου.

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ουσία των δύο υποθέσεων, αφού γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καµία βάση για να σταθεί οτιδήποτε σε επίπεδο ∆ικαιοσύνης. Ωστόσο, αυτό που θα επιδιώξει να πετύχει είναι να ξεκινήσει µια συζήτηση που θα αφορά δήθεν δικαστικές εκκρεµότητες του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι, σε ανύποπτο χρόνο, φέρεται να υπήρξε «συµφωνία κυρίων» προκειµένου η αντιπαράθεση ανάµεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να µην ξεφύγει από τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας.

Οµως, έχοντας µπροστά του τις δηµοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός αντιλαµβάνεται ότι θα πρέπει να ρίξει όλους τους «άσους» στο τραπέζι, αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχει µια τέτοια κίνηση. Επί της ουσίας, θα ακολουθήσει στρατηγική «σκληρού ροκ», θυµίζοντας σε πολλά σηµεία τα όσα έκανε ο κ. Λαλιώτης, όταν απέναντί του είχε τον πατέρα του σηµερινού προέδρου της Ν.∆., Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.    

Η Ν.Δ. ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν προτίθεται να επιτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια δικαστικού πραξικοπήµατος από την κυβέρνηση, η οποία, υπό το βάρος της κατάρρευσης, επιχειρεί να επιδοθεί σε έναν πόλεµο λάσπης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο τοµεάρχης ∆ικαιοσύνης της Ν.∆. Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εκτοξεύονται κεκαλυµµένες απειλές µέσω non paper για δικαστικές υποθέσεις του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, όταν είναι γνωστό ότι για οποιαδήποτε υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο αρµόδιο όργανο µε ανακριτικές αρµοδιότητες είναι η Βουλή, η οποία όπως και η Νέα ∆ηµοκρατία δεν έχουν καµία ενηµέρωση για καµία εκκρεµή υπόθεση. Οι διαρροές και οι «προφητείες» του Μαξίµου συνιστούν θεσµική εκτροπή και η Νέα ∆ηµοκρατία θα απευθυνθεί εκ νέου στους επικεφαλής του Αρείου Πάγου για να ζητήσει να διαφυλαχθεί το κράτος ∆ικαίου.   

Επιχείρηση «χειροπέδες»  

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοµιλώντας µε έναν γνωστό τραπεζίτη, έκρινε σκόπιµο να του αποκαλύψει το σχέδιό του µετά την έξοδο της χώρας από τα Μνηµόνια. «Θα συγκρουστώ µε τους διαπλεκόµενους...», είχε πει ο επικεφαλής της κυβέρνησης, κάτι που επανέλαβε (σ.σ.: από κοινού µε τον κ. Πάνο Καµµένο) κατά τη διάρκεια της οµιλίας του το προηγούµενο Σάββατο στο Ζάππειο.

∆εν είναι δε καθόλου τυχαίο ότι στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την άτακτη υποχώρησή τους από τις κόκκινες γραµµές στα εθνικά θέµατα, δικαιολογούνται δήθεν µε το επιχείρηµα ότι η προγραµµατική συµφωνία µε τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια και την πάταξη της διαφθοράς. Το σχέδιο είναι συγκεκριµένο και έχει καταρτιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Τι προβλέπει; ∆ιώξεις, προφυλακίσεις και γενικώς µια προσπάθεια να µετακινηθεί η επικαιρότητα από τη δυσάρεστη ατζέντα του «Μακεδονικού» και της περικοπής των συντάξεων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρωθυπουργού, έχουν ήδη επισηµανθεί οι στόχοι που θα «χτυπηθούν». Οπως έχουν αποκαλύψει και κατά το παρελθόν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο κ. Τσίπρας θα θελήσει η Επιχείρηση «χειροπέδες» να έχει ποικιλία, προκειµένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι τα «χτυπήµατα» θα αφορούν επιχειρηµατίες που κινούνται σε διαφορετικά πεδία δράσης. Το ζητούµενο για το Μέγαρο Μαξίµου είναι να περάσει µε εικόνες το µήνυµα ότι «η κυβέρνηση δεν συµβιβάζεται µε συµφέροντα» και ότι «αποκαθιστά αδικίες προς όφελος των πολιτών».

Στο επίκεντρο της επιχείρησης «Βραχιόλια» θα βρεθούν στελέχη τραπεζών, πρώην υπουργοί (σ.σ.: κυρίως της κυβέρνησης Σηµίτη), επιχειρηµατίες των media, οπλάδες κ.ά. Προκειµένου να υπάρξει πειθαρχία ως προς την υλοποίηση του συγκεκριµένου σχεδίου, πληροφορίες εµφανίζουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά (µεταξύ άλλων) το ενδεχόµενο κατά τον επικείµενο ανασχηµατισµό να µετακινήσει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης τον στενό συνεργάτη του κ. ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018