«Καμμένος: Η ανεξέλεγκτη μεταβλητή» γράφουν και φιλικές στο Μαξίμου πένες
Το άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου για την εμφάνιση του υπουργού Άμυνας
Ακόμα και για τους δημοσιογράφους που διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με το Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος είναι πλέον μια περίεργη περίπτωση για το μέλλον της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικό το άρθρο του Σεραφείμ Κοτρώτσου με τίτλο: «Καμμένος: Η ανεξέλεγκτη μεταβλητή», όπου -όπως λέει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ περιέπλεξε τα πράγματα, κάνοντας το κλίμα εκ των πραγμάτων τοξικό.
Όλο το άρθρο: «Ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να αποσαφηνίσει τις θέσεις του σχετικά με το Μακεδονικό και το τι θα πράξει ως κυβερνητικός εταίρος με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Άμυνας. Σε πρώτη ανάγνωση, επειδή αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου η ΠΓΔΜ θα εκπροσωπηθεί ως χώρα που (υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Συμφωνία των Πρεσπών) εισέρχεται σε ενταξιακή διαδικασία.
Δεν παύει, ωστόσο, η στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα να αποτελεί εμβρυουλκό εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου θα ανέμενε κανείς να κάνει τις σχετικές δηλώσεις ως πρόεδρος του κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση. Αυτό, ωστόσο, είναι το έλασσον.
Διότι το μείζον -ιδιαίτερα μετά την αισθητή απουσία του από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και παρά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό που ακολούθησε- είναι όσα είπε ο κ. Καμμένος. Το πλαίσιο το οποίο έθεσε, δηλαδή, περιγράφοντας πως σκοπεύει να παρεμποδίσει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή- εφόσον, φυσικά, η κυβέρνηση Ζάεφ κατορθώσει να περάσει τις πολιτικές 'δοκιμασίες' που προβλέπονται.
Ο υπουργός Άμυνας ήταν σαφέστερος παρά ποτέ σχετικά με το πώς σκοπεύει να παρεμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας. Ή θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό, ή θα την ρίξει για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
'Αναλαμβάνω την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, Αναλαμβάνω την ευθύνη, κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει', είπε ο κ. Καμμένος. Θέτοντας ως προϋπόθεση για να μην ρίξει την κυβέρνηση να ψηφιστεί η συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Το τελευταίο μπορεί να εκληφθεί ως πολιτική πίεση προς τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο κάτι τέτοιο εναπόκειται στην διάθεση του πρωθυπουργού. Όμως, πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αποκλείσει να έρθει προς κύρωση η συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έχει αλλάξει αυτό; Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου; Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η πολιτική συμπεριφορά της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα, όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πολλάκις ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία;
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ περιέπλεξε τα πράγματα. Το κλίμα γίνεται εκ των πραγμάτων τοξικό και δημιουργεί εντυπώσεις πως ο κυβερνητικός εταίρος ίσως ρίξει την κυβέρνηση πριν αυτή φθάσει στον διακηρυγμένο από τον πρωθυπουργό στόχο- ορόσημο του Σεπτεμβρίου (ή έστω του Μαϊου) του 2019.
Ακόμα περισσότερο όταν η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει ή τείνει να εξασφαλίσει 'πλειοψηφία βουλευτών' (πάνω από 150 ή έστω επί των παρόντων) στην ψηφοφορία για τη συμφωνία.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Καμμένος θέτει ημερομηνία λήξης της παρούσας κυβέρνησης και της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτικά αυτό είναι κατανοητό δεδομένου πως για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ το Μακεδονικό έχει αναχθεί σε θέμα προσωπικής και κομματικής πολιτικής επιβίωσης.
Όμως, η χώρα χρειάζεται ηρεμία και ομαλή πορεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια και δεδομένων των σημαντικών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και υπερβαίνει τις ανάγκες του κ. Καμμένου και τις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, οι 'παίκτες' αυτού του πολιτικού παιχνιδιού δεν το κατανοούν.
Οι πρωτοβουλίες -αν και περιορισμένες- περνούν στα χέρια του πρωθυπουργού. Μπορεί να διαμορφώσει νέα κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησης λόγω Μακεδονικού; Αυτό είναι κάτι που θα διευκρινισθεί το επόμενο διάστημα.»