Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έδωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ανάμεσα σε άλλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη χώρα μας με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο καθώς αφενός εξήγησε γιατί η Ελλάδα εξέρχεται στις αγορές ύστερα από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας, σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες βρέθηκαν στην ίδια θέση, αφετέρου στο τι μπορελι η χώρα μας να μάθει μέσα από την διαδρομή που έκανε για να μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και οχι απο μηχανισμούς στήριξης.

Στην ερώτηση «Γιατί το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα διήρκησε πολλά παραπάνω χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες» ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε μεταξύ άλλων

«Στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν τόσο μεγάλα όσο σε καμία άλλη χώρα που συμμετείχε σε πρόγραμμα προσαρμογής ενώ ταυτόχρονα οι διοικήσεις της ήταν αδύναμες. Επιπροσθέτως, ενόσω ήταν υπουργός οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης η χώρα κινήθηκε προς τη λάθος κατεύθυνση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 κάτι το οποίο κόστισε στους Έλληνες δισεκατομμύρια. Για αυτούς τους λόγους η διαδικασία προσαρμογής διήρκησε 8 χρόνια και όχι μόνο 3 όπως συνέβη σε άλλες χώρες».


Όσον αφορά στο τι μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από την μακροχρόνια λιτότητα ο επικεφαλής του ESM είπε « χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία που έχουν στο παρελθόν συμμετάσχει σε πρόγραμμα προσαρμογής έχουν αυτή τη στιγμή τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων διαφορετικά οι ρυθμίσεις που λήφθηκαν πρόσφατα για την ελάφρυνση του χρέους (δεκαετής παράταση αποπληρωμής των δανείων από τον EFSF) θα βρεθούν σε αδιέξοδο». Ενώ κλείνοντας ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε με νόημα πως «Η Ελλάδα γνωρίζει πως θα βρίσκεται κάτω από τη συνεχή παρατήρηση και αξιολόγηση των αγορών και των επενδυτών» βάζοντας έτσι φρένο στις χθεσινές πανηγυρικές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.