Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι νέες πρόσφατες «προαναγγελίες» δικαστικών διώξεων δείχνουν πως η κυβέρνηση καταστρατηγεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παρεμβαίνοντας σε αυτήν «με προκλητικότατο τρόπο»: Η κυβέρνηση «συνομιλεί με ένα παρακράτος που η ίδια δημιούργησε», τόνισε. Επαναλαμβάνοντας πως η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι τελευταίες εξελίξεις στη συγκυβέρνηση με φόντο το Σκοπιανό δείχνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση αν υπάρχει θεσμική εκτροπή σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία και τη συμφωνία στο Σκοπιανό, απάντησε: «Δεν ξέρω αν είναι τραγέλαφος η τσίρκο, αλλά σίγουρα έιναι προσβολή στη Δημοκρατία». «Τοποθετήθηκα στο τι συμβάινει με αυτόν τον ετερόκλητο συνπασιμό που ενώθηκε στις πλατείες της οργής και ζυμώθηκε και έγινε πιο ισχυρός στις καρέκλες της εξουσίας» τόνισε.

Σχετικά δε με τις κατηγορίες περί ακραίων θέσεων που η κυβέρνηση επιμένει να αποδίδει στη ΝΔ, ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό λέγεται «την στιγμή που ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με την ακροδεξιά, συμπορεύθηκε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι εκείνος που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να δημιουργηθεί στα δεξιά της ΝΔ».

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, μία μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη παράταξη» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διχάζει και να χρησιμοποιεί ένα λεξιλόγιο που παραπέμπει στο παρελθόν κι όχι στο μέλλον».

Χαρακτήρισε δε τακτικισμό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας πως η ΝΔ έχει θέση την οποία θα την παρουσιάσει όταν είναι ώρα. «Χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν θέματα στη σχέση Κράτους - Εκκλησίας, αλλά για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Σε ερώτηση για τον υπό συζήτηση Κλεισθένη, επανέλαβε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με τον Κλεισθένη, επειδή θα έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές».

Επανέλαβε δε τη θέση του για διάσπαση της Β' Αθηνών, αλλά επανέφερε το θέμα της ψήφου στους διαμένοντες εκτός Ελλάδος, καλώντας την κυβέρνηση να ψηφιστούν αυτά τα δύο μαζί: «Αλλά ο κύριος Τσίπρας κρύβεται», τόνισε.

Όσον αφορά δε τις επικείμενες περικοπές των συντάξεων, τόνισε: «Υπενθυμίζουμε ότι δεν τα ψηφίσαμε εμείς αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση Τσίπρα τα ψήφισε». «Είναι στα μέτρα 5,2 δισ. μέτρα που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας να δεσμεύουν τη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος, ένας ακόμη λογαριασμός -όχι ο μόνος- που βαρύνει τη χώρα» τόνισε.

Όσον αφορά δε τις αναφορές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για επικείμενες δικαστικές διώξεις, υπογράμμισε: «Η τάση της κυβέρνησης να προαναγγέλει κινήσεις της Δικαιοσύνης δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη Δικαιοσύνη».

«Υπάρχει προκλητικότατη παρέμβαση, σε όλα τα επίπεδα, της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική» τόνισε, προσθέτοντας πως  «αυτό μας κάνει να ισχυριζόμαστε ότι οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και τη Δημοκρατία».  

«Η κυβέρνηση συνομιλεί ανοικτά με ένα παρακράτος που η ίδια έφτιαξε» υπογράμμισε σε αυτό το σημείο.

Σε ερώτηση για την εθνική Πάτρας - Πύργου, άφησε αιχμές για το πώς δόθηκαν οι εργολαβίες που έσπασαν στα οκτώ, με τις τέσσερις να δίνονται «σε φίλο της κυβέρνησης, ο οποίος έχει χρεοκοπήσει», όπως τόνισε.   

Αναφερόμενος εν γένει στους κεντρικούς οδικούς άξονες, είπε: «Θέλω να θυμίσω για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους πως είναι έργα που σχεδιάστηκαν από τη ΝΔ, ξεμπλόκαραν το 2012 από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολέμησε και μας στοίχισαν εκατομμύρια παραπάνω από όσα θα έπρεπε εξαιτίας των χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ». «Όταν άλλοι κόβουν τις κορδέλες, λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει» σημείωσε με νόημα.

«Ο σκοπός είναι βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη μιζέρια και την κατάθλιψη, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα, αλλά αξίζουμε μία καλύτερη κυβέρνηση» τόνισε. 

Ερωτηθείς δε για την πρόσφατη συμφωνία που αφορά το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε: «Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, γιατί κανείς δεν μας έχει ενημερώσει» τόνισε. 

Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, τόνισε πως η «απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και δεν πρέπει να βγάζουν κάποιες χώρες την ουρά τους απ' έξω», επισημαίνοντας πως ο ίδιος το έχει θέσει αυτό και σε εταίρους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ανέφερε δε συγκεκριμένα πως ο ίδιος έχει επανειλημμένα εκφράσει στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν τις σφοδρές επικρίσεις του για την στάση του.

«Το ζήτημα είναι, ποιος είναι αξιόπιστος να διαχειριστεί αυτήν την ευρωπαϊκή λύση, και ο κ. Τσίπρας δεν είναι» υπογράμμισε. «Επειδή ο κ. Τσίπρας ήταν που άνοιξε τα σύνορα, που έλεγε ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μιλήσει για αποτελεσματική φύλαξη συνόρων. Θέλουμε ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά ποιος θα το διαπραγματευτεί, ο κ. Τσίπρας;» ρώτησε, δείχνοντας στο ότι οι αιτήσεις ασύλου χρονίζουν. «Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να τις κάνει πολύ πιο σύντομες της διαδικασίες, και να υπάρχουν μέχρι τότε κλειστά κέντρα» είπε, αφήνοντας επίσης αιχμές για «τους αλληλέγγους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Χριστοδολουπούλου». 

Σημείωσε δε πως ο Αλέξης Τσίπρας «είναι αναξιόπιστος για τον τελευταίο λόγο πως η Ελλάδα έχει πάρει τόσα κεφάλαια από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό τα οποία κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν», τονίζοντας πως «θα το ψάξουμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά».