Οι συντάξεις, το δωράκι του Γιούνκερ
Η προπαγάνδα και η σκανδαλώδης συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων
Από το βήμα της Πνύκας και με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, να ανακοινώσει την 21η Αυγούστου την «έξοδο» της χώρας από τα Μνημόνια, ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε ρόλο guest star στη φιέστα του Μεγάρου Μαξίμου θα εμφανιστεί ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προκειμένου να ενισχύσει επικοινωνιακά το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης περί «παγώματος» των ψηφισθέντων μέτρων για περικοπή των συντάξεων το 2019 και μείωσης του αφορολογήτου, εφόσον δεν τεθεί σε κίνδυνο ο κεντρικός στόχος για πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%.
Η κυβέρνηση, που έως τώρα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις στην κριτική που δέχεται, ότι, για λόγους ευκαιριακής εξυπηρέτησης των προεκλογικών της σκοπιμοτήτων προχώρησε σε εθνικά ζημιογόνες υποχωρήσεις στο «Μακεδονικό» και το Προσφυγικό, με αντάλλαγμα την παροχή μεσοπρόθεσμων διευκολύνσεων στο μέτωπο της οικονομίας, σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό την «εξωτερική βοήθεια».
Σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, με την ελπίδα πως η χαμένη της αξιοπιστία στο εσωτερικό της χώρας θα ανακτηθεί από τις «μαρτυρίες» Ευρωπαίων αξιωματούχων ή διθυραμβικών και εγκωμιαστικών ρεπορτάζκαταχωρίσεων, κυρίως στον γαλλικό και γερμανικό Τύπο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας της φαντασμαγορικής εκδήλωσης το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού εξετάζει τα καλύτερα σενάρια προκειμένου το αποτέλεσμα της θεαματικής εκδήλωσης να δικαιώσει τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την εξύψωση της ηγετικής εικόνας του Α. Τσίπρα σε βαθμό τέτοιον που το πέρασμα στη «μεταμνημονιακή» εποχή να προσιδιάζει με τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Στο παρασκήνιο, εκτός από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, που θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης, το επιτελείο του Α. Τσίπρα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει μαγνητοσκοπημένα μηνύματα και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ή αξιωματούχους, ώστε όλα αυτά να προβληθούν ανήμερα της σχεδιαζόμενης φιέστας, σε συνδυασμό και με παλαιότερα πλάνα από τις διεθνείς επαφές του Α. Τσίπρα.
Παραπλανητικό αφήγημα
Ωστόσο, πίσω από τη μαγική εικόνα που θέλει να προβάλει το Μέγαρο Μαξίμου στον ελληνικό λαό για να τονώσει το ηθικό του, έχει αξία να «αποκωδικοποιηθεί» στη χαρμόσυνη αυτή προπαγάνδα και η υστερόβουλη συμμετοχή συγκεκριμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως βατήρα για την εξυπηρέτηση των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Στο παρελθόν και επί των ημερών της διακυβέρνησης του Α. Τσίπρα το έκανε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς για να προετοιμάσει την υποψηφιότητά του απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ.
Στην παρούσα συγκυρία, εκείνος που δείχνει να συνδέει τις ατομικές του φιλοδοξίες με την Ελλάδα διά της παροχής θερμών σχολίων υπέρ της σημερινής κυβέρνησης του Α. Τσίπρα είναι ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση όταν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο σοσιαλιστής Φ. Ολάντ. Στη Γαλλία, η οργανωτική αυτοτέλεια και πάλαι ποτέ στιβαρή δομή του Σοσιαλιστικού κόμματος παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης από τότε που ο Ε. Μακρόν διεκδίκησε με επιτυχία την προεδρία της χώρας, δημιουργώντας στη συνέχεια το δικό του πολιτικό κίνημα, En marche.
Μέσα σε αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον, ο 60χρονος Πιερ Μοσκοβισί επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (που εσχάτως «φλερτάρουν» έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα) και του Εμανουέλ Μακρόν, που επίσης καλοβλέπει την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον νέο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό και στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θέλει να δημιουργήσει στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και η συμμαχία Μοσκοβισί-Τσίπρα μπορεί να βοηθήσει τελικά τον Γάλλο πολιτικό να πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να βρεθεί σε κάποιο υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό αξίωμα μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Ιουλίου 2018