Οι εκλογές είναι "ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί η τεράστια διάσταση που έχει αυτή τη στιγμή δημιουργηθεί ανάμεσα στους πολίτες και την κυβέρνηση", τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φορτσάκης, η διάσταση αυτή καταγράφεται σε όλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν "μια διαφοροποίηση των πολιτών σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν" αλλά "η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών" και έχει χάσει την επαφή της με τον πραγματικό κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Φορτσάκης είπε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε "ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα" και πρόσθεσε: "Βεβαίως υπάρχουν συνταξιούχοι, οι οποίοι αυτήν την ώρα υποφέρουν φριχτά γιατί έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά ορισμένες συντάξεις, αυτές πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε να μην πέσουν κάτω από ένα σημείο".

Για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως δεν επιθυμεί μεν "να υπάρχουν περικοπές στην προσωπική διαφορά ούτε σε κάποια σύνταξη συμπολίτη μας" αλλά "δεν μπορεί ένας άνθρωπος, ο οποίος θα βγει στη σύνταξη σε πέντε χρόνια να παίρνει χαμηλότερη σύνταξη από κάποιον που έχει βγει στη σύνταξη πριν από δέκα χρόνια, γιατί αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες ανισορροπίες και μια τεράστια αδικία".

Το θέμα των συντάξεων "πρέπει να το δούμε συνολικά για μια ενιαία αντιμετώπιση παλαιών και νέων (συνταξιούχων)" σημείωσε ο κ. Φορτσάκης, επισημαίνοντας πως "το να λέει η κυβέρνηση ότι θα δημιουργήσει έναν νέο χώρο την ώρα που μόλις έχει υπογράψει τις περικοπές, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση για να δείξει ότι έχει μια καθαρή θέση στο θέμα αυτό".

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννης στη χθεσινή ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την αντιπαράθεση που ξέσπασε στη συνέχεια μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Φορτσάκης σχολίασε: "Η δύσκολη κατάσταση (στις ελληνοτουρκικές σχέσεις) δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να χάσουμε τις επαφές μας με τον γείτονά μας γιατί είναι απαραίτητο να κρατήσουμε ορισμένους διαύλους ανοιχτούς. Θα πρέπει να ασκήσουμε κάθε πίεση διπλωματική που μπορούμε, να ασκήσουμε όλες τις πιέσεις που θα ακολουθήσουν αν για οποιοδήποτε λόγο οι διπλωματικές πιέσεις αποτύχουν, αλλά πρέπει πάντως οπωσδήποτε να παραμείνουμε σε επαφή και να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Η παρουσία της κ. Μπακογιάννη σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται, να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς και απορώ γιατί γίνεται τόση συζήτηση, καθώς και ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε να συγχαρεί τον Τούρκο Πρόεδρο και νομίζω ότι ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην Τουρκία χωρίς να αντιδράσει. Δεν βλέπω γιατί εκ των υστέρων δημιουργείται θέμα συζήτησης".

Ο κ. Φορτσάκης εκτιμά πως "η εκλογή του Ερντογάν αυτή την ώρα συμβολίζει μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας", η οποία, όπως είπε, "είναι μια χώρα μεγάλης επιρροής στην περιοχή μας, θα πρέπει να μην την υποτιμάμε αλλά και να μην τη φοβόμαστε".

Υπογράμμισε, δε, ότι "η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη δυνατότητά της να συζητάει με την Τουρκία γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση ρήξης πριν εξαντλήσουμε απολύτως κάθε δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών".