Στην κατεχόμενη Κύπρο έφτασε λίγο μετά τις 7:00 μμ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ολιγόωρη παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του και φέρει ιδιαίτερο συμβολισμό. Προηγήθηκε η επίσκεψή του νωρίτερα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η υποδοχή του  στο «προεδρικό μέγαρο» του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έγινε με καθυστέρηση περίπου 40 λεπτών. Παρόντες ήταν πρόεδροι των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης» αλλά και ο πρώην Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, η κατ’ ιδίαν συνάντηση Ακιντζί - Ερντογάν άρχισε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ενώ τις 9.15 άρχισαν διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία και των προέδρων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, του Κόμματος Κοινωνικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ και του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου προχώρησαν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων τους κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης τους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα ενώ παράλληλα ευχήθηκε, η νέα περίοδος για την Τουρκία να φέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα αλλά και για την περιοχή.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς με την Τουρκία, αφού όπως είπε χρειάζεται τη βοήθεια της για να ξεπεράσει την άδικη απομόνωσή της από τη διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε δε την ικανοποίηση του για τα επιτυχημένα σχέδια της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενέργειας αναφερόμενος στο ΤΑΝΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος μπορεί να συμβάλει στη συνεργασία και όχι στη σύγκρουση.

Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί άσκησε κριτική στους Ελληνοκυπρίους για το γεγονός ότι μετατρέπουν το ενεργειακό ζήτημα σε σημείο αναφοράς για συγκρούσεις ενώ επανέλαβε την πρόταση του για μεταφορά κυπριακού αερίου δια μέσου της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη της νέας ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο νησί, Τζειν Χολ Λουτ,  ενώ επανέλαβε την προσκόλληση της τουρκοκυπριακής πλευράς σε λύση που θα αποβλέπει στο αποτέλεσμα.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί άλλου είδους προτάσεις» σημείωσε. Ισότητα και ελευθερία, είναι τα μότο της τ/κ πλευράς για την λύση, και αυτά θα μεταβιβαστούν στην συνεργάτιδα του ΓΓ ΟΗΕ από την ηγεσία του κ. Ακιντζί.

Τέλος ανέφερε ότι ελπίζει ότι στη νέα περίοδο που διανύει η Τουρκία θα συνεχιστεί η επικοδομητική υποστήριξη προς τα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία στέκεται ανέκαθεν στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και αυτό θα συνεχιστεί ενώ έκανε λόγο για τη συνέχιση της επίτευξης του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων.

Παράλληλα, τόνισε ότι με τον Μουσταφά Ακιντζί συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέροντας πως πρόκειται για εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και η χώρα του επιθυμεί βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε πως τον τελευταίο χρόνο δυστυχώς δεν άλλαξε νοοτροπία η ε/κ πλευρά ενώ δεν οραματίζεται κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους.