Σε αποδρομή και σε βαθιά περιδίνηση βρίσκονται οι ΑΝ.ΕΛ., θέτοντας υπό αίρεση και προθεσμία τη συγκυβέρνηση με τις διαλυτικές τάσεις που εμφανίζει το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Η διαχείριση του Σκοπιανού από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας είχε ως συνέπεια την αποψίλωση του κόμματος στη Μακεδονία με τη βροχή αποχωρήσεων στελεχών μετά τη συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Τσίπρα και Ζάεφ.

Η πολιτική αμφιθυμία του Π. Καμμένου, ο οποίος έχει αποδείξει πια αν είναι ή όχι ένας ελλιποβαρής πολιτικός, γίνεται αντιληπτή από τα κομματικά του στελέχη και τους ψηφοφόρους του, που οδηγούνται σε μαζικές αποχωρήσεις.

Τα άλλοτε «κάστρα» των ΑΝ.ΕΛ. στη Μακεδονία κατεδαφίστηκαν, η ραχοκοκαλιά του πολιτικού τους φορέα διαλύθηκε σχεδόν ολοσχερώς. Στην ουσία, οι ΑΝ.ΕΛ. σήμερα έχουν μείνει με έναν βουλευτή στη Βόρεια Ελλάδα, την κ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία είναι υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ενώ ο Κώστας Ζουράρις, ως επικεφαλής της Πυρίκαυστου Ελλάδας εμφανίζεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Λαζαρίδης έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Αν λάβουμε υπόψη και την πτώση των ποσοστών που παρουσίασαν οι ΑΝ.ΕΛ. μεταξύ των διπλών εκλογών από Ιανουάριο σε Σεπτέμβριο, όταν έχασαν σχεδόν 100.000 ψήφους και εμφάνισαν μεγάλη πτώση στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες είναι ισοπεδωτικές για τους ΑΝ.ΕΛ.  

Πέφτουν τα κάστρα

Στον Νομό Κοζάνης, εκτός από τη διαφορά των 2.500 ψήφων που σχεδόν έφτασε η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Ιανουαρίου (6,73%) και Σεπτεμβρίου (5,22%) του 2015, η Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος... διαλύθηκε με την αποχώρηση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Π. Πλακεντά. Η ίδια εικόνα διάλυσης και στη Ροδόπη, όπου είναι η μοναδική περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ. κατάφεραν τον Σεπτέμβριο του 2015 να «τσιμπήσουν» έστω και ανεπαίσθητα και όχι να χάσουν ποσοστά (από το 2,68% στο 3,31%).

Πριν από λίγες ημέρες όμως, η Συντονιστική Επιτροπή Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ροδόπης παραιτήθηκε. Τα ίδια και στην Ημαθία. Εκεί οι ΑΝ.ΕΛ. κατάφεραν τον Ιανουάριο να συγκεντρώσουν ποσοστό 5,38%, μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,57% και τώρα φαίνεται να σβήνει με την αποχώρηση της πρώην εκπροσώπου Τύπου, Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Χαρακτηριστική περίπτωση και η Α’ Θεσσαλονίκης. Εκτός από τη μείωση στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 (Ιανουάριος 5,58% - Σεπτέμβριος 3,86%, με μείωση ψήφων πάνω από 9.000), το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η στήριξη που παρείχε ο κ. Καμμένος επέφερε ολοκληρωτικό χτύπημα. Τα ίδια χαρακτηριστικά εμφανίζει και η Β’ Θεσσαλονίκης, μετά την αποχώρηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από το κόμμα.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, οι 12.105 ψήφοι του Ιανουαρίου και το ποσοστό του 5,89%, τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν σε 7.050 ψήφους, με το ποσοστό να πέφτει στο 3,88%. Από τη συντονιστική στις Σέρρες αποχώρησε ο Ηλίας Σαμούρης, ενώ η συντονιστική των ΑΝ.ΕΛ. κρατά αποστάσεις από την ανακοίνωση του κόμματος για στήριξη όλων των τοπικών στο πρόσωπο του Π. Καμμένου.

Στις Σέρρες, οι ΑΝ.ΕΛ. τον Ιανουάριο του 2015 είχαν φτάσει στο 5,5%, ενώ τον Σεπτέμβριο ήδη σημειώνουν απώλειες, με πάνω από 1.500 ψήφους μείον και με ποσοστό 4,95%. Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις στελεχών και στην Πιερία, όπου το 5,56% του Ιανουαρίου είχε πέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στο 3,84%, με κοντά στις 2.000 ψήφους απώλεια.

Σήμερα από τους ΑΝ.ΕΛ. Πιερίας έχει παραιτηθεί ο Δημήτριος Ζησιμόπουλος. Επίσης, αποχώρησαν ο Χάρης Μπικηρόπουλος, η πολιτευτής Πιερίας Φιλιώ Βαβύλα, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πιερίας Χρήστος Ούνας Τσώλης και ο Νίκος Μακρίδης. Από τη συντονιστική Καβάλας αποχώρησαν οι πολιτευτές των ΑΝ.ΕΛ. Βαγγέλης Παππάς και Γιώργος Τσακίρης, οι οποίοι είχαν ωθήσει τη δυναμική των ΑΝ.ΕΛ. στο 5,87%.

Εδωσαν μάχη να τη συγκρατήσουν στο 4,17% τον Σεπτέμβριο, με απώλεια σχεδόν 2.000 ψήφων, και τώρα βάζουν οριστική τελεία. Στη συντονιστική του Κιλκίς παραιτήθηκε ο γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ., Κ. Ανανιάδης, εκεί όπου τον Σεπτέμβριο είχε δραματική μείωση στα ποσοστά του, τα οποία από 4,14% και 2.527 ψήφους τον Ιανουάριο, έπεσαν στους 1.697 ψήφους και 3,09%.

Στον χορό των αποχωρήσεων και η Καστοριά, όπου αποχώρησε ο πρόεδρος της συντονιστικής, Χ. Παύλου, ενώ από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Μακεδονίας, αποχώρησαν ο Μάρκος Βύρλιος και ο Χρήστος Αναστασίου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 7 Ιουλίου 2018