Ανοίχτηκε και πάλι ο Ερντογάν. Θέτει θέμα Θράκης λίγο πριν την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα, όπως αναφέρει και το hellasjournal.com. Σύμφωνα με τις πληροφορίες  αργά το βράδυ και ενώ είχαν προηγηθεί οι διαρροές αλλά και κατόπιν η επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, εκδόθηκε ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών, που ζητά την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».

Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα να τίθεται δημοσίως και διαρκώς το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το οποίο η ίδια έχει συνδέσει με την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, κάτι που όχι μόνο έχει αποκλεισθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά αντιθέτως σε τρεις εξ αυτών έχει χορηγηθεί και άσυλο.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αφορά την περίπτωση της λεγόμενης “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”, της οποίας η λειτουργία έχει απαγορευθεί λόγω της χρήσης του όρου «τουρκική», αν και μετά την προσφυγή της στο ΕΔΑΔ, η απόφαση ανέφερε ότι πρόκειται για παραβίασή του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθε και η Ελλάδα οφείλει να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά της τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή το 2017, που προέβλεπε το δικαίωμα μιας οργάνωσης που είχε απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας της, να επανέλθει στην Δικαιοσύνη μετά από μια σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ. Αποτέλεσμα αυτής, όμως, ήταν η αίτησή της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή της στον κατάλογο των σωματείων να απορριφθεί .

Η «απόφαση του Δικαστηρίου δείχνει ότι η νομοθεσία που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι αρκετή για να προστατευθεί το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι..» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει αποδεκτή στα Αρχεία της τις ΜΚΟ της Τουρκικής Μειονότητας της Θράκης, χωρίς διακρίσεις και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την υιοθέτησή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ» κατέληξε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.