Σε εκτενές της ρεπορτάζ «ακτινογραφία» της κατάστασης της Ελλάδας καθώς ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στο πώς βγαίνει η χώρα από τη μείζονα κρίση και τονίζει ότι «καθώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως η ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, κάποιοι φοβούνται μία νέα κρίση».

Το ρεπορτάζ (αγγλικά), το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Έλενα Σμιθ, αναφέρει: «Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία και παρέχει την τόσο αναγκαία “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ομως, θεωρείται ευρέως ως αν επαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επαναλαμβάνοντας πως στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, καμία χώρα δεν έχει λάβει αθροιστικά τόσο μεγάλο πακέτο στήριξης, η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η διάσωση είχε τίμημα. Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, κατά περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -πολλές από αυτές αντιπαθείς παρότι έπρεπε να γίνουν προ πολλού- ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο δημοσιονομικός ζουρλομανδύας έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξεκίνημα της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία, τουλάχιστον, για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιωτικό επίπεδο, επισημαίνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ, συμπληρώνοντας ότι το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα επικαλείται δήλωση του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη ο οποίος σημειώνει: «Ειλικρινά, είναι εκπληκτικό που με 25% απώλεια του ΑΕΠ δεν χάσαμε και τη δημοκρατία μας».