Νέα παρέμβαση στο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων, που κινούνται πλέον σε τεντωμένο σχοινί, αυτή τη φορά από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αθήνα. Ο Αντρέι Μασλόβ έγραψε στο Τwitter αναφερόμενος στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα: «Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας. Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Το μέλλον των διμερών σχέσεων

Οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα κινούνται πλέον σε τεντωμένο σχοινί και ο φόβος της κυβέρνησης για τις βαρύτατες συνέπειες που θα είχε η περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων είναι διάχυτος. Για αυτό και οι δηλώσεις από το Μαξίμου μετά τη συνάντηση έδειχναν διάθεση αποκλιμάκωσης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιορίστηκε να πει ότι κατά τη συζήτηση τονίστηκε ότι η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Η επιδείνωση των διμερών σχέσεων θα είχε σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τη χώρα επισκέπτονται περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες, ενώ τόνοι ελληνικών γεωργικών προϊόντων κατακλύζουν τις ρωσικές αγορές. 

Κατά τα άλλα, η Αθήνα αναμένει ακόμα την απάντηση της Μόσχας στις απελάσεις. Αίσθηση προκάλεσε και το «άδειασμα» των Ρώσων στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Διαψεύδοντας, ουσιαστικά, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών -που, μέσω διπλωματικών πηγών, μίλησε την Πέμπτη περί ρωσικού αιτήματος για επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα- η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα ανέφερε πως ήταν η ελληνική πλευρά ήταν που είχε ζητήσει την επίσκεψη -η οποία πλέον έχει ακυρωθεί. Σε ανάρτησή της στο Τwitter, η ρωσική πρεσβεία παραθέτει τις σχετικές παλαιότερες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): 'Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο'», σημειώνει στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Στο σκοτάδι η Αντιπολίτευση

Και κατά την πάγια τακτική της η κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι την Αντιπολίτευση. Το επισήμανε από την Κρήτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι δεν έχει ενημερωθεί. Το επισήμανε και η Φώφη Γεννηματά, ενώ το ΚΚΕ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις «είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο «σημαιοφόρου» στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς».