Τονίζοντας την εκλογική ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη ανέφερε πως «η προεκλογική περίοδος είναι έτσι κι αλλώς σε εξέλιξη» και πως η κυβέρνηση «έχει εξαντλήσει όλα της τα όπλα, και τα επικοινωνιακά και τα άλλα». 

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus και στο TV100 την Παρασκευή, η Μαρία Σπυράκη ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για το αν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος

Η προεκλογική περίοδος είναι έτσι και αλλιώς σε εξέλιξη διότι έχουν οριστεί οι Ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές, οι εκλογές της αυτοδιοίκησης, στις 26 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, εμείς διεκδικούμε εκλογές: όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Πρώτα και βασικά για όλους τους Έλληνες. Για να αλλάξει αυτή η πολιτική και για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναπάρει τα πάνω της. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πια όλα της τα όπλα, και τα επικοινωνιακά, και τα άλλα. Έφτασε μέχρι και την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη από το 2004, από τότε που εξελέγη νέος Βουλευτής, να επιχειρήσει να την παρουσιάσει σαν δική της.

Για την κατάτμηση της μεγάλης περιφέρειας στην Αθήνα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος Βουλευτής το 2004 στην Αθήνα, στη Β’ περιφέρεια Αθηνών, και ο ίδιος προχώρησε σε μια πρόταση την οποία τότε ελάχιστοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου προσυπέγραψαν. Ήταν η πρόταση για την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας. Αυτή την πρόταση υποστήριξε και τώρα. Η κατάτμηση της πολύ μεγάλης αυτής περιφέρειας, της δεύτερης περιφέρειας της Αθήνας, είχε για εμάς έναν βασικό στόχο: να υπάρχει άμεση επαφή του υποψήφιου Βουλευτή, του εκπροσώπου που τελικά εκλέγει ο πολίτης, με τον ψηφοφόρο. Και εκεί ακριβώς σταθήκαμε. Και συνδέσαμε άμεσα την κατάτμηση της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας με το δικαίωμα παροχής ψήφου στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση δεν τόλμησε, εμείς τολμήσαμε. Εμείς επιμένουμε, εμείς θα το επαναφέρουμε, και θα θέσουμε, όπως είπε χθες και ο Κ. Μητσοτάκης, όλους τους Βουλευτές μπροστά στις ευθύνες τους. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές.

Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δέχεται την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την ψήφο δηλαδή των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα για να δουλέψουν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης -διότι γι’ αυτούς μιλάμε, τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι στους οποίους δεν απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ό,τι μπορεί για να τους εμποδίσει να ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται. Εμείς τους καλούμε να ‘ρθουν -ξέρουμε ότι είναι πολύ ακριβά τα εισιτήρια για να μετακινείται κανείς από το εξωτερικό- όμως είναι απαραίτητη ανάγκη να έρθουν, και να είναι παρόντες σε αυτή την αναμέτρηση, να ψηφίσουν και να καταγράψουν την επιλογή τους.

Για το τι θα κάνει η Ν.Δ. με τις περικοπές συντάξεων ύψους 3,4 δις

Από την πρώτη μέρα που προέκυψε θέμα περικοπής των συντάξεων η ΝΔ είπε όχι. Να το θυμίσουμε σε όλους όσοι μας ακούνε, ότι η ΝΔ καταψήφισε τη περικοπή των συντάξεων. Την περικοπή των συντάξεων την ψήφισαν -2 φορές μάλιστα- οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θέλω να θυμίσω ότι η περικοπή των συντάξεων ήρθε μετά το τρίτο μνημόνιο. Είναι η επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας αυτής της Κυβέρνησης, είναι η εγγύηση που έδωσε στους πιστωτές αυτή η Κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία ότι μπορεί να συμμορφώσει τα δημόσια οικονομικά. Δέχθηκαν τις πιέσεις των πιστωτών και ψήφισαν δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Τώρα επιχειρούν να εφαρμόσουν τη λογική του Χότζα. Γέμισαν το δωμάτιο με πράγματα και ζώα και επιχειρούν να βγάλουν κάποιον για να πουν ότι έχουμε πολύ ελεύθερο χώρο. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Έχουμε καταθέσει τροπολογία και έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να την δεχθεί και να την ψηφίσει προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις. Τοποθετηθήκαμε εξ’ αρχής με “όχι” στην περικοπή των συντάξεων.

Εμείς όταν θα αναλάβουμε θα δούμε τα στοιχεία για την κατάσταση που θα παραλάβουμε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτό που θα παραλάβουμε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Θα ήθελα μια μέρα, αν έχουμε τη δυνατότητα, να μιλήσουμε γι’ αυτό το περίφημο διάγραμμα της ανάπτυξης, πώς πήγαινε η ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2014, και πώς κατακρημνίστηκε κυριολεκτικά από το 2015 και το 2016 για να ανέβει σιγά - σιγά και με πολύ μεγάλη δυσκολία το 2017 και το 2018. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξέρουμε τι θα παραλάβουμε.

Για την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε χθες. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: είναι σαφές, ξεκάθαρο, ότι η Ν.Δ. λέει σε κάθε περίπτωση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας. Όμως εδώ δεν έχουμε πληροφόρηση. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι αυτή που έχετε κι εσείς. Κι εσείς είστε βέβαια πολύ καλός δημοσιογράφος. Αλλά η δική μας η δουλειά δεν είναι να ακούμε εσάς. Ούτε να διαβάζουμε τις εφημερίδες και τα sites για να μάθουμε τι έχει συμβεί με τους Ρώσους και με αυτή την υπόθεση.

Η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το τι συνέβη. Και ως πολιτικό κόμμα το έχουμε θέσει εξ’ αρχής αυτό το ζήτημα. Και πρέπει να πω και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα ήθη που είχαν διαμορφωθεί από το ‘74 και μετά, οι Υπουργοί των Εξωτερικών ενημέρωναν την Αξιωματική Αντιπολίτευση πριν διαρρεύσουν στον Τύπο κρίσιμα θέματα. Ενημέρωναν. Ρωτήστε την κυρία Μπακογιάννη. Πόσες ενημερώσεις είχε κάνει στον Γιώργο Παπανδρέου, στα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο που η Ν.Δ. ήταν στην Κυβέρνηση και η κυρία Μπακογιάννη ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Καραμανλή.

Για τους ΑΝΕΛ και τον κ. Ζουράρι

Και χθες, όπως διαβάζουμε, ο κ. Ζουράρις μίλησε για τον ακρωτηριασμό των Βορειοελλαδιτών και ο ίδιος κάθεται στη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τον ... ακρωτηρίασαν. Και ο κ. Ζουράρις έχει πάρει ψήφο από το ΣΥΡΙΖΑ για να είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Ζουράρις, ψηφίστηκε Αντιπρόεδρος μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχε πλήρη γνώση ότι η συμφωνία υπεγράφη και είχε και πλήρη γνώση ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα. Εκτός αν δεν θεωρούμε ότι παράγει αποτελέσματα η συμφωνία. Εκτός αν πιστεύει ο κ. Ζουραρις ότι ο κ. Ζάεφ πήγε ακάλεστος στο ΝΑΤΟ και κάθισε στο τραπέζι. Ότι ήταν ακάλεστος στη φωτογραφία, ότι είναι εκτός πραγματικότητος αυτό που λέει και στο BBC, ότι δηλαδή πήρανε το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα erga omnes. Ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη. Η συμφωνία παράγει αποτελέσματα. Καλέσαμε τους βουλευτές να λάβουν θέση, πριν υπογραφεί η συμφωνία με την πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κύριοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπαν “ναι” στη Συμφωνία και έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση. Καταψήφισαν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας πια βγάζει τα συμπεράσματά του.

Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών

Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών στην Süddeutsche Zeitung και επειδή συμβαίνει ό,τι λέει στο εσωτερικό να λέει και στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο νομίζω να διαβάσω επί λέξει τι είπε ο κ. Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα: “Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της χώρας, εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο”. Η Ν.Δ. για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι είχαμε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει ότι αυτή η συμφωνία, με την υπογραφή της και πριν την κύρωση θα παράξει αποτελέσματα. Είδατε τον κ. Ζάεφ να κάθεται στο τραπέζι του ΝΑΤΟ, τον είδατε στην οικογενειακή φωτογραφία. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αρνούνται αυτή την πραγματικότητα, κλείνουν τα μάτια και κρύβονται σαν τη στρουθοκάμηλο, λέγοντας ότι τίποτα δεν συμβαίνει, η συμφωνία αυτή ήδη παράγει αποτελέσματα.

Η Ν.Δ. το έχει καταστήσει σαφές. Ο κ. Μητσοτάκης το επανέλαβε σήμερα στη Süddeutsche Zeitung, η Ν.Δ. θα πει όχι στην κύρωση αυτής της συμφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διευκρινίσει ότι δεν θα την κυρώσει και μετά τις εθνικές εκλογές. Θέλω να το έχετε υπόψη σας και να είναι καθαρό αυτό στη συζήτηση που κάνουμε. Δεν θα κυρώσει αυτή τη συμφωνία. Τελεία.