Στη λίστα που παρουσίασε η «Αυγή», µε τα 320 άτοµα τα οποία τάχθηκαν υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών, εκτός από τις διαψεύσεις των καλλιτεχνών για την υπογραφή τους, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σχέση των προσώπων που υπέγραψαν το επίµαχο κείµενο µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κρατικό µηχανισµό.

Συγκεκριµένα, έχουν υπογράψει µεταξύ άλλων: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Βαγενά, Π. Σκουρολιάκος, Θ. Μουµουλίδης και Μ. Κανελλοπούλου, η υποψήφια βουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ Α. Χατζησοφιά, ο ηθοποιός Γ. Κιµούλης, ο οποίος είχε διορισθεί πρόεδρος στο Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος», ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ, Ν. Μυλόπουλος, ο οποίος έχει διορισθεί πρόεδρος στο ∆.Σ. του Οργανισµού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Χ. Αθανασιάδης, µέλος της Οργάνωσης των Πανεπιστηµιακών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Αθανασίου, πρόεδρος του ΙΚΥ, η ηθοποιός-µεταφράστρια Ολγα Αθανίτη, που ανήκει στην οµάδα των «53+», η Α. Ανδρούτσου, αντιπρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη των παιδιών των προσφύγων, ο Γ. Αρβανίτης, ο οποίος είχε διορισθεί πρόεδρος του ∆ιεθνούς Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης, η Ρ. Αστρινάκη, µέλος του τµήµατος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για τη διακρίβωση και στοιχείων πολιτογράφησης, ο Ε. Βεντούρας, που είχε διορισθεί άµισθος ειδικός σύµβουλος στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, και ο Η. Γεωργαντάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναρδάκη.

Ακολουθούν επίσης ο Γ. ∆ρόσος, ο οποίος είχε διοριστεί πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ, ο Γ. Θεοτοκάς, γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, ο Ν. Θεοτοκάς, πρόεδρος στο Εθνικό Συµβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), η Ι. Καµτσίδου, πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, η Μ. Καραµεσίνη, διοικήτρια του ΟΑΕ∆, ο Β. Καρδάσης, πρόεδρος του ΕΑΠ, η Κ. Κνήτου, µέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κουζέλης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο Γ. Κουµεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Μ. Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ντ. Μπατζιά, δηµοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθµού «Στο Κόκκινο», ο Ν. Μπελαβίλας, γραµµατέας στο τµήµα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ο. Φερχάτ, αναπληρωτής γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, η Κ. Παπαπαντολέων, η οποία ήταν ειδικός σύµβουλος στο γραφείο του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, η σκηνοθέτιδα Α. Πολίτη, ιδρυτικό µέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι, η ιστορικός Α. Σαλβάνου, η οποία είχε διορισθεί ειδική συνεργάτιδα στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, και ο Γ. Σπάθης, µέλος της Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σχετική λίστα φιγουράρουν τα ονόµατα του οµότιµου ∆. Χασάπη, πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας και προέδρου του Εθνικού Συµβουλίου Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, της Μ. Ψύλλα, προέδρου του ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής ∆ιπλωµατίας, του ∆. Ψύλλου, προέδρου στη διεπιστηµονική επιτροπή Πειραµατικών Σχολείων, της νοµικού Ν. Σωτηροπούλου, η οποία ανήκει στη ∆ιεύθυνση Ελληνοµάθειας του υπουργείου Παιδείας, και του Π. Χαραµή, αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.  

Πηγή: Secret