Σε έντονο προεκλογικό ρυθµό κινούνται τα κοµµατικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές του 2019, κυρίως για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, µε «πυρετώδεις» διεργασίες για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων, καταξιωµένων στους χώρους εργασίας τους, επιστηµόνων, ανθρώπων της Τέχνης και της αγοράς, αλλά και µε το απαραίτητο πολιτικό υπόβαθρο, που θα τους επιτρέψει να σταθούν στον ευρωπαϊκό στίβο.

Οπως τονίζεται από τους επιτελείς των κοµµάτων, κοµβικό ρόλο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και στην τελική απόφαση των ίδιων των υποψηφίων θα παίξει η διαδικασία εκλογής, αν δηλαδή ξαναγίνουν µε σταυρό ή επανέλθει η λίστα, που εκεί γίνεται πιο εύκολο για την ηγεσία του εκάστοτε κόµµατος και πιο δύσκολο για τους ενδιαφερόµενους, ενώ έχει ακουστεί και το σενάριο του µεικτού συστήµατος.  

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στην ηγεσία της Πειραιώς φαίνεται ότι µέχρι στιγµής δεν έχουν καταλήξει στα τελικά ονόµατα που θα απαρτίζουν το επόµενο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο η σηµερινή «γαλάζια» ευρω-οµάδα δείχνει πρόθυµη να πέσει εκ νέου στη «µάχη» του σταυρού. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το Μοσχάτο είναι ότι η τελική απόφαση και επιλογή ανήκει στον πρόεδρο του κόµµατος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Σπυράκη είναι οι περιπτώσεις των ευρωβουλευτών που, όπως φηµολογείται, ενδέχεται να αφήσουν τις Βρυξέλλες και να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Η Ελίζα Βόζεµπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος αλλά και ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν κρύβουν την επιθυµία τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι, είτε µε σταυρό είτε µε λίστα. Ο «γρίφος», που φαίνεται όµως να λύνεται, είναι για το αν θα µετακοµίσει ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. Βαγγέλης Μεϊµαράκης στις Βρυξέλλες, πράγµα που ο ίδιος άφηνε µέχρι στιγµής ανοιχτό ως ενδεχόµενο.

Μετά και τη νέα εξέλιξη, µε την ανάληψη της προεδρίας του Συνεδρίου από τον πρώην πρόεδρο του κόµµατος, αυξάνονται οι πιθανότητες να τον δούµε σε υψηλή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο νυν εκπρόσωπος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είναι µία περίπτωση που προκρίνεται να συµµετάσχει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο µόλις λήξει η θητεία του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόµα επιβεβαίωση.

Το πρόσωπο που, όπως όλα δείχνουν, θα φέρει και τον απαραίτητο «αέρα» ανανέωσης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι η νεαρή και δραστήρια αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται ανάµεσα στα ονόµατα που θα έχουν και την ανάλογη στήριξη από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από τα ονόµατα που µέχρι στιγµής έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι ήδη έχει στο µυαλό του συγκεκριµένους ανθρώπους των γραµµάτων, των επιστηµών, της επιχειρηµατικής ζωής, της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από το Μητρώο Στελεχών, που θα τους εντάξει στο δυναµικό της Ν.∆. µέσω της συµµετοχής τους στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή.  

ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο Κίνηµα Αλλαγής φαίνεται η κατάσταση να είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς ξεχωρίζουν ήδη οι ενδιαφερόµενοι, διευκολύνοντας έτσι και τη Φώφη Γεννηµατά να καταλήξει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ως υποψήφιος πρόεδρος για την προεδρία του Κινήµατος Αλλαγής έκανε έντονη την παρουσία του στο εσωτερικό της χώρας µας, φαίνεται να βλέπει µε θετικό µάτι την επιστροφή και κάθοδό του στη Β’ Αθηνών, χωρίς όµως να το επιβεβαιώνει, µε πολλούς να σχολιάζουν ότι η παραµονή του στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται και µάλιστα κατέχοντας και υψηλή θέση.

Η δραστήρια Εύα Καϊλή, όπως λέγεται, έχει «κλειδώσει» και την επόµενη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, πράγµα που της επιτρέπει να µην έχει το άγχος της «απότοµης» επιστροφής στην Ελλάδα, αν και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να έχει και την εναλλακτική, που δεν είναι άλλη από τη διεκδίκηση του ∆ήµου Θεσσαλονίκης. Ανάµεσα στα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και ετοιµάζονται να διεκδικήσουν µια θέση στο Κοινοβούλιο είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης, καθώς και ο πρόεδρος της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Εντονα «παίζουν» επίσης το τελευταίο διάστηµα τα ονόµατα του νεαρού αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Καρανικόλα, του πρώην υπουργού Γιώργου Πεταλωτή, της πρώην βουλευτή Χανίων Λίτσας Κουρουπάκη, της Ζέφης ∆ηµαδάµα, αντιπροέδρου γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος, του πρώην βουλευτή του Ποταµιού που παρέµεινε στο ΚΙΝ.ΑΛ., Παναγιώτη Καρκατσούλη, καθώς και του στελέχους του Ποταµιού Γιάννη Μεϊµάρογλου, ο οποίος λέγεται ότι είχε «κλειδώσει» για τη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο πριν από την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη από το ΚΙΝ.ΑΛ. και πιθανολογείται ότι θα παραµείνει στο Κίνηµα.  

ΣΥΡΙΖΑ  

Στην Κουµουνδούρου φαίνεται ότι βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά µε τη διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, µε τον µόνο σίγουρο µέχρι στιγµής να είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης. Από την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι θα υπάρξει ριζική ανανέωση του ψηφοδελτίου και είναι ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει καθαρή εικόνα υποψηφιοτήτων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι αποτελεί επιθυµία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να γίνει ξεκάθαρο άνοιγµα προς την Κεντροαριστερά, µε παλαιούς ΠΑΣΟΚους δηλαδή να στελεχώνουν το επόµενο ψηφοδέλτιο. Μία τέτοια περίπτωση που «φλερτάρει» έντονα µε το ενδεχόµενο ένταξής του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, µετά την αποτυχηµένη προσπάθεια διεκδίκησης της προεδρίας του ΚΙΝ.ΑΛ.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 21 Ιουλίου, 2018