Τα τραγικά γεγονότα που ζούμε τις τελέυταίες μερες έπειτα από την φονική πυρκαγιά ξύπνησαν μνήμες από το 2007 και την πυρκαγιά στην Ηλεία. 

Το 2007, επί κυβέρνησης Καραμανλή, κυκλοφορεί η «Ελευθεροτυπία» με ένα εξώφυλλο που αποκαλεί την κυβέρνηση «ανίκανη» και την Αριστερά να βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Οπως αποδεικνύεται, δυστυχώς, το καλοκαίρι του 2007, δεν ήταν η φονικότερη πυρκαγιά.

Και τότε είχαν εκδηλωθεί εκτεταμένες πυρκαγιές που έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (περ. 2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων, μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη.

Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δις €.

Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζώα. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας, με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.

Οι φωτιές της περιόδου του Αυγούστου 2007, οι οποίες κορυφώθηκαν ιδιαίτερα μετά την 23η Αυγούστου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποτέλεσαν συνέχεια πλειάδας πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα, από τα τέλη Μαΐου και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής επισήμανε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, κήρυξε όλους τους νομούς της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και καθόρισε άμεση απονομή 3.000 ευρώ κατά οικογένεια.