Στην αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως «η κυβέρνηση με μεγάλη κυνικότητα αντιμετωπίζει το ζήτημα και ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή συνέντευξη του κυβερνητικού κλιμακίου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες ερωτήσεις τοποθετήθηκαν ότι δεν θα άλλαζαν τίποτε από όσα κάνανε για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που θρηνούμε μέχρι τώρα τους 84 νεκρούς. Αυτό αναδεικνύει ότι η προσπάθεια και όλο αυτό που είχαμε ως εξέλιξη ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και έκανε κομμάτια τις διαβεβαιώσεις που δίνανε πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες».

Παράλληλα, ο κ. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αποτελέσει συγχωροχάρτι το αν υπήρχαν και υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε επίσης το γεγονός του σύντομου της διαδικασίας. Το σχέδιο το οποίο έχεις είναι για να αντιμετωπίσεις αυτές τις έκτακτες περιστάσεις και ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τις πυρκαγιές, αν για αυτές τις περιοχές δεν έχεις έναν σχεδιασμό τότε είναι φανερό ότι δεν έχεις κανένα απολύτως σχέδιο. Παρ’ όλες τις ηρωικές προσπάθειες τις οποίες κάνανε φάνηκε καθαρά η τεράστια υποβάθμιση που έχει διαχρονικά από τις κυβερνήσεις το σύστημα και τα σχέδια προλήψεων αλλά και ο πολύ χαμηλός προϋπολογισμός ο οποίος διατίθεται. Και το λεω αυτό γιατί υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλες ελλείψεις στα επίγεια και εναέρια μέσα αλλά και στις υποδομές ταυτόχρονα που θα διευκόλυναν την εκδήλωση ενός σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των ακραίων φαινομένων».
«Δεν υπήρχε πρόληψη σε τέτοιες περιοχές που είναι επικίνδυνες και δεύτερον δεν υπήρχε κανένα σχέδιο γιατί αν δεν έχεις σχέδιο το να μπορέσεις να συντονίσεις παράλληλα πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς είναι φανερό ότι δεν θα τα καταφέρεις», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις στελεχών που φέρουν ευθύνη για την έκταση του δράματος, ανέφερε: «Αυτό έχει να κάνει σε σχέση με την προσωπικότητα του καθενός. Το θέμα ήταν ότι αφενός δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα και δεύτερον ότι όποια παραίτηση δεν θα ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση που διαχρονικά ευθύνεται για αυτά τα εγκλήματα από φυσικά φαινόμενα. Όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης καταλαβαίνετε ότι και να παραιτηθεί και να αλλάξει ο υπουργός, εδώ αλλάζουν οι κυβερνήσεις και όμως σε αυτά τα ζητήματα φαίνεται η παντελή απουσία».