Σάλο έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η αποκάλυψη ότι, ενώ η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζαν από το απόγευμα της Δευτέρας για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός απέκρυψε από τον ελληνικό λαό την αλήθεια για να στήσει το δικό του αφήγημα.

Ο πρωθυπουργός, που απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει την καταστροφή που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι την ώρα που δεκάδες άνθρωποι καίγονταν μέσα στις φλόγες.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Επικεφαλής των ΟΥΚ Ναυτικού, ειδοποιήθηκαν στις 18:30 ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και άρχισαν την επιχείρησή τους από τον Άγιο Κοσμά.

Στο σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάκος, έφτασαν λίγο μετά τις 19:00 ενώ η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα εντόπισαν τα πρώτα θύματα ενώ ο ίδιος ενημέρωσε προσωπικά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. «Εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει», ανέφερε.

Το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, που έγινε στις 23:30, δηλαδή μερικές ώρες μετά την ενημέρωση, δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρό αλλά μόνο για σπίτια που καίγονταν και μερικούς ανθρώπους σε ένα λιμανάκι.

Την είδηση που θέλει την κυβέρνηση να γνωρίζει την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσαν και οι Αστυνομικοί. Στις 19:40 είχαν εντοπίσει οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Σταύρο Μαυροειδάκο.

Ο κ. Μαυροειδάκος εκτίμησε πως, εφόσον η ύπαρξη νεκρού στην περιοχή γνωστοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου, θα είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας. Όμως, κατά την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προσπάθησε να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την ενημέρωση που δόθηκε πρωθυπουργό ενώ μάλιστα υποστήριξε πως οι συνέπειες φυσικών καταστροφών δεν είναι άμεσα κατανοητές κι ότι η εικόνα που δόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ήταν «πραγματική».

Υπενθυμίζεται ότι άντρες της ΕΜΑΚ είχαν προχωρήσει στην αποκάλυψη πως «μόλις φτάσαμε και μέσα στις επόμενες 2-3 ώρες, ο αριθμός ήταν διψήφιος».

Κυνική ομολογία Κουρουμπλή

Σε ρεσιτάλ κυνισμού επιδόθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ομολόγησε πως η κυβέρνηση είχε την πληροφορία για την ύπαρξη νεκρού αλλά δεν την αξιολόγησε ως ασφαλή.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά και τη δήλωση (δείτε εδώ) του επικεφαλής της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στο Μάτι, δεν αξιολόγησαν αυτή την πληροφορία ως ασφαλή. Ο υπουργός, δηλαδή, θεώρησε ότι η γνώμη των ανθρώπων που έβλεπαν μπροστά τους νεκρούς στο Μάτι δεν ήταν ασφαλής, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν μπόρεσε να απαντήσει και στο ερώτημα που αφορούσε την απουσία ενημέρωσης από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι» και όχι για νεκρούς.

«Η ομάδα αυτή δούλευε στη θάλασσα, έτσι η πληροφορία δεν νομίζω ότι ήταν ασφαλής» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν είναι αυτό το ζητούμενο». «Τα ζητήματα που πρέπει να κρίνουμε, είναι οι αδυναμίες που μπορεί να υπήρχαν στην επιχείρηση και πώς το στρεβλό σύστημα οικοδόμησης δημιουργεί παγίδες» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Νέα Δημοκρατία: Τηλεοπτικό σόου με τον Τσίπρα πρωταγωνιστή

Για τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία.

Με ανακοίνωσή της, η Πειραιώς επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες».

Συμπληρώνει δε, ότι «κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».

Άδωνις: Ο Τσίπρας έπαιζε θέατρο

Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει πλέον ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Τσίπρας έπαιξε ένα θέατρο».

«Γύρισε από τη Βοσνία γνωρίζοντας για τους νεκρούς και έκανε όλη αυτή την ιστορία απλώς και μόνο για να μπορέσει να πει την επόμενη ημέρα ότι “εγώ έκανα ό,τι μπορούσα και δεν φταίω για τους νεκρούς γιατί δεν ήξερα”», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Προτίμησε όχι μόνο να πει ψέματα, αλλά και να αποσπάσει όλους τους επιτελείς της επιχείρησης- που έπρεπε να φροντίζουν εκείνη την ώρα να περισυλλέξουν τους ανθρώπους από τη θάλασσα και να σώσουν όσους μπορούσαν να σωθούν ακόμη από τη φωτιά- για να στήσουν ένα επικοινωνιακό σόου».

Χρηστίδης: Ομολογία κυνισμού

Τα πυρά του εναντίον του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, κάνοντας λόγο για ομολογία κυνισμού.

«Ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς», σχολίασε ο κ. Χρηστίδης και συμπλήρωσε: «Έστησαν επικοινωνιακό show εξαπάτησης και συγκάλυψης. Αποκαλύφθηκαν. Αλλά τσίπα για έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης τους δεν έχουν».

Ποτάμι: Αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες

Για κυνισμό και προκλητικότητα των κυβερνητικών στελεχών έκανε λόγο, με αφορμή την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για «αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες» και επιτέθηκε στους κυβερνώντες για τη στάση και την ανικανότητά τους απέναντι στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

«Πρόκειται για συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών. Η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί. Οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.