Για ακόμη μαύρη σελίδα στην εγκληματική αμεριμνησία της σημερινής κυβέρνησης, που πλέον θυμίζει «γραφείο τελετών», αφού επί των ημερών της κάθε έννοια πολιτικής προστασίας εξαντλήθηκε σε δημόσιες δαπάνες κηδειών και προκηρύξεων τριήμερου εθνικού πένθους, γράφτηκε στην Ανατολική Αττική.

Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός παρακολούθησε εμβρόντητος το έργο της κυβερνητικής ολιγωρίας και της έλλειψης πολιτικών αντανακλαστικών από την κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της εξουσίας μέχρι τη βάση της, όπως επανειλημμένως συνέβη τα τελευταία χρόνια σε σειρά δοκιμασιών, όπως με τη ρύπανση στον Σαρωνικό και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Αν και θα περίμενε κανείς το «πάθημα να τους γίνει μάθημα», εν τούτοις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μέχρι τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς, ουδείς προνόησε να μην απομακρυνθεί από το πόστο του όταν ερχόταν η συμφορά.

Απαντες άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους κατόπιν εορτής, παριστάνοντας τάχα μου, ώρες αργότερα -δηλαδή τη στιγμή που όσοι συμπολίτες μας, αν δεν καίγονταν στη στεριά πνίγονταν στη θάλασσα- τους «επιχειρησιακά» ετοιμοπόλεμους, σε μια μάχη που ήδη είχαν χάσει σε επίπεδο προληπτικής οργάνωσης και συντονισμού και προσπαθούσαν να κερδίσουν «παράσημα» αποτελεσματικότητας με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας.  

ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΣΟΒΑΡΑ

Μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οι μόνοι που είχαν πάρει σοβαρά τον κίνδυνο που διέτρεχαν από τις πυρκαγιές συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά και οι κάτοικοί τους σε αυτές, ήταν οι δημοσιογράφοι ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, το ενημερωτικό έργο των οποίων επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί και να λοιδορηθεί από τα πάσης φύσεως έμμισθα τρολ στο Διαδίκτυο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Εδιναν μάχες επικοινωνιακής οπισθοφυλακής για λογαριασμό της ανύπαρκτης κυβέρνησης, θεωρώντας πως οι δημοσιογράφοι υπερβάλλουν στην κάλυψη των γεγονότων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα διαχείρισης. Δυστυχώς, όμως, για κακή τύχη όχι δική τους, αλλά αθώων πολιτών, τα γεγονότα δεν εξελίσσονταν στη βάση της μακάριας εκδοχής των ισχυρισμών τους ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά με τη μακάβρια πραγματικότητα που για μια ακόμη φορά δεν κατάφεραν να την αποσοβήσουν.

Ο Αλ. Τσίπρας περιχαρής ταξίδευε τη Δευτέρα για τη Βοσνία, προκειμένου να βραβευτεί για τη συμβολή του στην ειρήνη και την ενότητα των Βαλκανίων μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το «Μακεδονικό». Οι υπουργοί Αμυνας, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Υγείας και πολλοί άλλοι ακόμα, όλο το Σαββατοκύριακο βρίσκονταν εκτός Αθηνών σε διάφορες θερινές εκδηλώσεις, παρατείνοντας, κάποιοι εξ αυτών, για «ψυχαγωγικούς» λόγους, μέχρι τη Δευτέρα την απουσία τους, εξασφαλίζοντας «άδεια» χαλάρωσης από τη σημαία. Ο Π. Κουρουμπλής μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα βρισκόταν «εκτός υπηρεσίας», καθώς εθεάθη σε διάφορες εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο, στο Κατάκολο Ηλείας και στη Μονεμβασιά.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, έδωσε σημεία ζωής και αυτός τη Δευτέρα το απόγευμα. Η τελευταία επίσημη δραστηριότητά του κατεγράφη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην Κύπρο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ήταν πριν από τη μεγάλη τραγωδία στην Αρκαδία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, βρισκόταν στη Λαμία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, πληροφορηθήκαμε πως ενεργοποιήθηκε όταν έπρεπε το Μαξίμου να δώσει άφεση αμαρτιών στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι βρισκόταν στη Βοσνία για βράβευση, την ώρα της καταστροφής. Δηλαδή, όταν το απόγευμα της Δευτέρας σε δηλώσεις του από τη Βοσνία έκανε ο ίδιος γνωστό πως βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του και πληροφορείται τις εξελίξεις.    

ΕΙΚΟΝΑ ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑΣ

Η κοινή γνώµη ενηµερώθηκε πως ο Αλ. Τσίπρας επιστρέφει εσπευσµένα από τη Βοσνία στην Αθήνα στις εννέα παρά δέκα το βράδυ της ∆ευτέρας. Σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των ανθρώπων που επέζησαν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι, το µαρτύριό τους είχε ξεκινήσει από νωρίς το απόγευµα και ήδη πολλοί άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν από την έκτη εσπερινή της ίδιας ηµέρας.

Η πλειονότητα των υπουργών, που είχαν άµεση εµπλοκή στην επιχείρηση διάσωσής τους, εµφανίστηκε στο προσκήνιο της αντιµετώπισης της κρίσης αργά το βράδυ της ∆ευτέρας, εντελώς ασυντόνιστα, δίχως συντεταγµένη καθοδήγηση και µε µια εικόνα γενικευµένης τσαπατσουλιάς, όπου ο καθένας, υπό το βάρος των πληροφοριών ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα, έτρεχε να δηλώσει µε όρους ατοµικής επικοινωνιακής ιδιοτέλειας τη συµβολή του στην αντιµετώπιση της κατάστασης που είχε προκύψει αρκετές ώρες νωρίτερα.

Ο χαµένος χρόνος σε επίπεδο κυβερνητικής δράσης επιβεβαιώνεται από τη ροή των πληροφοριών που διοχέτευε το Μέγαρο Μαξίµου προς τους δηµοσιογράφους. Μόλις µισή ώρα πριν από τις έντεκα το βράδυ της ∆ευτέρας έγινε γνωστό ότι «στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη διαρκής σύσκεψη και συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Ν. Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάµελλος και Χρ. Σπίρτζης, µαζί µε την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. ∆ούρου, και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη».

Καµία αναφορά στους υπουργούς Ναυτιλίας και Αµυνας, Π. Κουρουµπλή και Π. Καµµένο, οι οποίοι τις κρίσιµες ώρες της τραγωδίας, δηλαδή την ώρα που οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια στη θάλασσα, είναι άγνωστο πού βρίσκονταν και τι έκαναν, εάν ήταν σε επικοινωνία, εάν συνεννοήθηκαν εγκαίρως να στείλουν πλωτά σκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή πριν από τις επτά το απόγευµα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε απεγνωσµένα να σώσει τον εαυτό της και µαζί και τον ίδιο τον πρωθυπουργό επικοινωνιακά από τα όσα είχαν συντελεστεί στο Μάτι, όπου δεκάδες συνάνθρωποί µας είχαν αφεθεί στο έλεος της πυρκαγιάς, επιβεβαιώθηκε όταν αργά τα µεσάνυχτα της ∆ευτέρας ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και δεν βρέθηκε ένας από τους συµµετέχοντες αξιωµατούχους να τον ενηµερώσει για τις ανθρώπινες ζωές που είχαν χαθεί, αλλά µήτε και ο ίδιος ρώτησε κανέναν εκ των παρισταµένων πόσες απώλειες έχουµε, πόσους ανθρώπους αναζητούµε και τι ακριβώς γινόταν εκείνη την ώρα.

Αντιθέτως, µε τις ερωτήσεις που έκανε ήθελε να δηµιουργήσει την εντύπωση πως κάτι ύποπτο συµβαίνει για να αποσπάσει το άλλοθι τις επιείκειας από την κοινή γνώµη, µε υπαινιγµούς περί απόπειρας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από «εµπρηστικές προβοκάτσιες». Και, φυσικά, χωρίς καµιά συγγνώµη για ό,τι έγινε και δίχως µια παραίτηση κανενός, έστω για λόγους τιµής και ευθιξίας για τον άδικο θάνατο δεκάδων συµπολιτών µας!  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Ιουλίου, 2018