Πρόκειται για ένα εκλεκτό μέλος της νέας γενιάς των επικοινωνιολόγων της χώρας μας, που αναμένεται να μας απασχολήσει στις επόμενες εκλογές. Ο λόγος για τον σύμβουλο στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Φεύγα, ο οποίος διεκδικεί μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία. Μεγαλωμένος στο Αγρίνιο, έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Αποτελεί στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2003, ενώ η ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τα «Π» συνάντησαν τον κ. Φεύγα στο Ηρώδειο και εκείνος μας μίλησε για όλους και για όλα.

Πώς πήρατε την απόφαση να περάσετε από τα παρασκήνια της πολιτικής στο προσκήνιο;

Έπειτα από δύο δεκαετίες επαγγελματικής ενασχόλησης στον χώρο της στρατηγικής και της επικοινωνίας, αισθάνθηκα ότι έφτασε η ώρα ώστε η εμπειρία και οι γνώσεις που έχω αποκομίσει να μεταφραστούν σε προσφορά στον τόπο όπου μεγάλωσα, στον τόπο όπου βρίσκονται οι άνθρωποι με τους οποίους με συνδέει το παρελθόν αλλά και το αύριο. Πρόθεσή μου είναι αυτή η συναισθηματική σύνδεση και φόρτιση να μετατραπούν σε αφοσίωση για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του.

Γιατί επιλέξατε την Αιτωλοακαρνανία;

Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι. Επειδή όμως δεν θέλω να προκαταλάβω την όποια απόφαση, οφείλω να διευκρινίσω ότι οι συνδυασμοί καταρτίζονται λίγο πριν από τις εκλογές και οι αποφάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό του κόμματός μας. Η Αιτωλοακαρνανία ήταν μια φυσική επιλογή. Είναι ο τόπος καταγωγής μου, ο τόπος όπου μεγάλωσα, ο τόπος που σε μικρή ηλικία μου πρόσφερε τις γνώσεις για να χτίσω τις βάσεις για την ακαδημαϊκή μου μόρφωση και τη μετέπειτα επαγγελματική μου καριέρα. Αισθάνθηκα την ανάγκη να ανταποδώσω στον τόπο μου όλα όσα μου πρόσφερε απλόχερα. Είναι ένας νομός παραμελημένος από την κεντρική εξουσία και το αθηναϊκό κέντρο, αλλά ταυτόχρονα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Διαθέτει μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα, ικανούς επιστήμονες και έναν αξιόλογο πρωτογενή τομέα, που με την κατάλληλη και απαραίτητη καθοδήγηση μπορεί να πρωταγωνιστήσει την επόμενη δεκαετία σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Πώς γνωριστήκατε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η γνωριμία μας ήταν επαγγελματική και ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και εγώ τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας. Συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και ομολογουμένως πρόκειται για μία από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες συνεργασίες που είχα ποτέ. Πρόκειται για έναν συγκροτημένο πολιτικό, με διεθνή εμπειρία και κοσμοαντίληψη. Είναι το μοντέλο ηγέτη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Του ηγέτη που χρειάζεται πραγματικά η χώρα για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Πότε προβλέπετε ότι θα έχουμε εκλογές;

Οι εκλογές θα είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Εχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Αγκομαχά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαντλήσει την τετραετία. Ταυτόχρονα, είναι και επιζήμια για τον τόπο, καθώς η παραμονή της εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος λειτουργεί εις βάρος όλων μας.

Από τους πολιτικούς που γνωρίσατε ή συνεργαστήκατε, ποιον θα ξεχωρίζατε;

Τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Συνεργαστήκαμε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, δύο χρόνια αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Πρόκειται για έναν δυναμικό χαρακτήρα, με συγκροτημένη πολιτική άποψη, που δεν δίστασε να πάει κόντρα στο ρεύμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου και λίγα χρόνια αργότερα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό λέει πολλά. Ειδικά για εμάς τους νέους, πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε την τόλμη να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας με δυναμισμό και πάθος και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και το πολιτικό κόστος, όταν χρειαστεί.

Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια πώς ήταν;

Μεγάλωσα στο Αγρίνιο, μια τυπική επαρχιακή πόλη με τα καλά και τα άσχημά της. Δεν είχα πολλές επιλογές ως παιδί και έφηβος. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια να δημιουργούνται ισχυρές παρέες και φιλίες, γιατί τα στέκια ήταν λίγα, οπότε ήσουν όλη την ημέρα με τους φίλους σου. Ως αποτέλεσμα υπήρχαν ισχυροί δεσμοί μεταξύ μας. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, βρισκόμαστε και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Άρα από εκείνα τα χρόνια έχω κρατήσει ό,τι πιο πολύτιμο: τους φίλους μου.

Έπειτα ήρθατε για σπουδές στην Αθήνα;

Ακριβώς. Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αργότερα μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, παράλληλα με την εργασία μου. Ηταν τα χρόνια που τέθηκαν οι βάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία.

Με τη σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε;

Ήταν κεραυνοβόλος ο έρωτας; Κατέληξε σε σχέση πολλά χρόνια αφότου γνωριστήκαμε, όταν εκείνη τελείωνε τις σπουδές της στο Βέλγιο και εγώ βρισκόμουν μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων. Από την ώρα που βρεθήκαμε και πάλι, τα πράγματα πήραν τη φυσική τους πορεία, που οδήγησε στον γάμο μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα;

Οι δύσκολες στιγμές ήταν πολλές. Ξεκινήσαμε μαζί μια επαγγελματική διαδρομή στον χώρο της επικοινωνίας, με μοναδικά όπλα τις γνώσεις και την εργατικότητά μας. Κληθήκαμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, όπως όλα τα νέα ζευγάρια, ειδικά όταν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και, βέβαια, αρκετά άλλα προβλήματα, τα οποία είναι αυστηρά προσωπικά. Δεν το βάλαμε ποτέ κάτω. Σήμερα νιώθουμε και οι δύο πιο δυνατοί, αλλά και ευτυχισμένοι στην κοινή ζωή μας.

Έχετε μια κορούλα 9 ετών. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας; Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;

Ένα χαμόγελό της αρκεί να με ξεκουράσει. Αλλά η παρουσία της στη ζωή μου με γεμίζει με ευθύνη όχι μόνο απέναντί της, αλλά και απέναντι σε όλα τα παιδιά και στο μέλλον τους. Ειδικά τώρα που πήρα την απόφαση της ενεργού ανάμειξης στην πολιτική. Η σχέση μας δεν ξεφεύγει από την τυπική σχέση μπαμπά και κόρης. Πραγματικά, νιώθω ευλογημένος για την παρουσία της στη ζωή μου και είναι το πλάσμα στο οποίο είμαι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένος. Αγαπημένη μας συνήθεια η πεζοπορία στο βουνό και οι εξερευνήσεις στη φύση, παρέα με τον σκύλο μας, τον Φοίβο.

Τι μουσική ακούτε;

Είμαι εύκολος με τη μουσική, καθώς ακούω τα πάντα. Προτιμώ όμως τη ροκ μουσική των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Τραγούδια με τα οποία έχω συνδέσει την εφηβική μου ηλικία και με γυρίζουν πίσω στο παρελθόν, μου θυμίζουν τους φίλους μου, ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές.

Αγαπημένος καλλιτέχνης;

Θα έλεγα ο Iggy Pop

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλοκαιρινός προορισμός;

Αναμφισβήτητα, η Κως. Τόπος των οικογενειακών μας διακοπών για πολλά χρόνια. Ατελείωτες παραλίες, εξαιρετικό κλίμα και η μυρωδιά του θυμαριού σε όλο το νησί.

Μαραθωνοδρόμος. Πώς προέκυψε;

Κάποια στιγμή αποφάσισα να βάλω στη ζωή μου την άσκηση. Ξεκίνησα με το τρέξιμο και έμεινα σε αυτό για την ελευθερία που σου προσφέρει να το κάνεις όποια στιγμή της ημέρας το θέλεις. Επειτα από μια προετοιμασία 8 μηνών έφτασα στον Μαραθώνα και έπειτα από κάποιες ώρες κατέληξα στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Μοναδικά συναισθήματα, απίστευτη συγκίνηση. Ο Μαραθώνιος είναι μια άσκηση στην υπομονή και την επιμονή. Απαιτεί ατελείωτες ώρες μοναχικής προετοιμασίας. Ξεπερνάς τα ανθρώπινα όρια, σωματικά και ψυχικά. Μετά το 32ο χιλιόμετρο, το ονομαζόμενο και The Wall, σε οδηγεί η δύναμη της ψυχής σου. Τερματίζεις και ευχαριστείς τον Θεό που σου έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσεις αυτήν τη μοναδική εμπειρία.