Στους πολίτες που έχουν αυθαίρετα ρίχνει τώρα η κυβέρνηση τις ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Και ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε μία παραίτηση ή καρατόμηση, και ενώ έχει πλέον αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε για τους δεκάδες νεκρούς το βράδυ της σύσκεψης-παρωδία στο Συντονιστικό παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, το νέο αφήγημα του Μαξίμου περιλαμβάνει μπουλντόζες για την ισοπέδωση των παρανομιών. Και ας έδινε κάποτε συμβουλές ο Χρήστος Σπίρτζης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Εντελώς «συμπτωματικά», ένα µόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Γιώργος Σταθάκης έβαζε την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδοµικής µελέτης στη Ραφήνα: Αυτής, δηλαδή, που σήµερα λένε οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, εκτός από τη δική τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη μπουλντόζα (ή η φωτογραφία της) κυριαρχεί και στα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Πέμπτης: Η Αυγή υπόσχεται να μπουν κανόνες, ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών μιλά για κατεδαφίσεις-εξπρές. Με την μπουλντόζα σε πρώτο πλάνο.

Μετά το μπαράζ εμφανίσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ήρθε η σειρά των αρμόδιων υπουργών: Σταθάκης, Σκουρλέτης και Φάμελλος υπόσχονται fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ σε όσους γνωστοποιηθεί κατεδάφιση, θα έχουν μόλις 15 μέρες διορία για να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Συνολικά θα κατεδαφιστούν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλό, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

Και ενώ οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έχουν «παγώσει» για πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών, και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, οι τρεις υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ.