Η θεωρία της «ανεύθυνης Αριστεράς» είχε καλλιεργηθεί συστηµατικά από τον ΣΥΡΙΖΑ -και φίλα προσκείµενα σε αυτόν µέσα ενηµέρωσης, ακαδηµαϊκούς και αναλυτές- πολύ πριν έρθει στην εξουσία. Από τη στιγµή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, η θεωρία αυτή έπρεπε εκ των πραγµάτων να ενισχυθεί. Το Μαξίµου οχυρώθηκε από την αρχή, λοιπόν, πίσω από µια γραµµή που κυβέρνηση και κόµµα τηρούσαν αυστηρά και περιγράφεται επιγραµµατικά ως εξής: «∆εν φταίµε ποτέ και σε τίποτα. Να βρίσκετε πάντοτε έναν “εχθρό” και να του ρίχνετε την ευθύνη».

∆ιόλου τυχαίο δεν είναι το ότι πριν καλά-καλά σβήσει η πυρκαγιά την περασµένη ∆ευτέρα, είχαν ήδη βρεθεί τέσσερις διαφορετικοί υπαίτιοι: οι ισχυροί άνεµοι, οι εµπρηστές, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ο τηλεοπτικός σταθµός ΣΚΑΪ. Ούτε βέβαια το γεγονός ότι το ίδιο επιχείρηµα που χρησιµοποίησε ο κ. Τσίπρας για να έρθει στην εξουσία (ότι είναι νέος και άφθαρτος) χρησιµοποιείται τώρα για να αποσείσει τις ευθύνες της εξουσίας: «Να µη βάλλεται. Είναι µόλις 44 ετών», φώναξε ο κ. Χρ. Βερναρδάκης.

«Βρες φταίχτη»

Η τακτική «βρες κάπου να ρίξεις το φταίξιµο» ξεκίνησε από τις πρώτες κιόλας ηµέρες της διακυβέρνησης, όταν διαρκώς υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης έβγαιναν στα µίντια και έριχναν το «ανάθεµα» για ό,τι συνέβαινε είτε στις προηγούµενες κυβερνήσεις είτε στην τρόικα. Η λογική της «ανεύθυνης Αριστεράς» συνεχίστηκε χωρίς εξαιρέσεις.

Στις αρχές Μαΐου 2015, έγινε φονική συµπλοκή κρατουµένων στον Κορυδαλλό, µε δύο νεκρούς και 18 τραυµατίες. Ο τότε υπουργός ∆ικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη για το τραγικό αυτό περιστατικό στον «υπερπληθυσµό των κρατουµένων, σε συνδυασµό µε τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές». Τέλος Ιουνίου, όπως θυµούνται όλοι, µε Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλεται τραπεζική αργία. Κι όµως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ρίχνει την ευθύνη της απόφασης για το κλείσιµο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισµών (capital controls) στους δανειστές της χώρας. «Κλείνουν τις τράπεζες επειδή δόθηκε ο λόγος στον λαό», λέει σε διάγγελµά του.

Τη σκυτάλη παίρνει ο Παύλος Πολάκης. Τον ∆εκέµβριο της ίδιας χρονιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πετάει το µπαλάκι των ευθυνών για την έλλειψη φαρµάκων στους διοικητές των νοσοκοµείων. Απαντώντας στον βουλευτή του Ποταµιού Γιώργο Αµυρά, που είχε υποστηρίξει ότι το Λαϊκό Νοσοκοµείο δεν έχει φάρµακα για τους οροθετικούς, ο κ. Πολάκης είπε ότι «στο Λαϊκό έγινε ό,τι και στα άλλα νοσοκοµεία και είναι ο βασικός λόγος για την αποµάκρυνση κάποιων διοικητών», ενώ ισχυρίστηκε ότι τα νοσοκοµεία είχαν  λεφτά, αλλά προτίµησαν να αποπληρώσουν άλλες υποχρεώσεις.

Τη λογική «εµείς δεν φταίµε για τίποτα» υιοθέτησε και ο Νίκος Βούτσης. Τον Φεβρουάριο του 2016, ο πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει ότι ο τρόπος κάλυψης των επιθέσεων πολιτών προς στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «προτρέπει» προς τέτοιες συµπεριφορές, δείχνοντας τα ΜΜΕ ως υπεύθυνα για τις εκδηλώσεις αγανάκτησης ορισµένων πολιτών απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη. Τον Μάρτιο του 2016, η αγωνία και η ανησυχία χτυπούν και πάλι «κόκκινο», καθώς η αξιολόγηση που είχε δεσµευθεί η κυβέρνηση ότι θα έκλεινε εγκαίρως, ήταν ακόµα ανοιχτή, µε άγνωστο ορίζοντα. Ποιος έφταιγε γι’ αυτό; Μα, φυσικά, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Ο γενικός γραµµατέας ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καταλόγισε «καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, για τις οποίες ευθύνεται το ∆ΝΤ» και υποστήριξε ότι «παρουσιάζουµε στοιχεία, τα οποία διαρκώς αµφισβητούν, όταν τα δικά τους στοιχεία είναι γεµάτα ανακρίβειες». Συµπλήρωσε δε πως υπάρχουν ευθύνες έλλειψης κατανόησης της κατάστασης.

«Το ίδιο έργο»

Παρόλο που η αξιολόγηση, µε πολύµηνη καθυστέρηση, τελικά έκλεισε, οι επενδύσεις δεν ήρθαν στη χώρα. Ο Αλ. Τσίπρας έριξε την ευθύνη γι’ αυτό στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης! Συνοµιλώντας τον Σεπτέµβριο του 2016 µε εκπροσώπους µεγάλων επενδυτικών εταιρειών στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί το έλλειµµα εµπιστοσύνης προς την ελληνική οικονοµία δεν έχει ακόµη αποκατασταθεί. Η απάντηση ήταν ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές, η κατάσταση στην οικονοµία έχει βελτιωθεί σηµαντικά, αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ δεν δηµοσιοποιούν τις επιτυχίες της κυβέρνησης…

Τον επόµενο µήνα, οι αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική συνεχίζονται και η Αστυνοµία κάνει χρήση χηµικών σε συγκέντρωση συνταξιούχων. Φυσικά, όποτε συνέβαινε κάτι ανάλογο στο παρελθόν, τα βέλη της Κουµουνδούρου στρέφονταν κατά της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ωστόσο, είναι µέλος της «ανεύθυνης Αριστεράς». «Οσο υπάρχει η δυνατότητα της πρωτοβουλίας, µπορεί να υπάρξει και ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας», είπε, ρίχνοντας την ευθύνη της ρίψης δακρυγόνων αποκλειστικά στους αστυνοµικούς. Ακολούθησαν τον Νοέµβριο του ίδιου έτους οι φονικές πληµµύρες στη Μάνδρα.

Και πάλι, οι ευθύνες για τους 25 νεκρούς ανήκουν σε πολλούς, αλλά σίγουρα όχι σε κάποιο µέλος του κυβερνητικού µηχανισµού. «Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόµενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόµενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευµένης αδράνειας, των συσσωρευµένων προβληµάτων κι ελλειµµάτων στα έργα υποδοµής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασµό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας την ευθύνη στον καιρό και στη χωροταξία, ένα «έργο» που έµελλε να ξαναδούµε µερικούς µήνες αργότερα…

Οι ξένοι φταίνε για το Προσφυγικό

Στην προσφυγική κρίση που έπληξε καίρια τη χώρα µας, η κυβέρνηση, παρά τα τεράστια λάθη της, έβρισκε ευθύνες µόνο στους άλλους. Τον Μάρτιο του 2016, µε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες εγκλωβισµένους στη χώρα, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απευθύνεται στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σαν να εκπροσωπεί µια τρίτη χώρα, άσχετη µε την κρίση. «Είµαστε σήµερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωµένα σαν Ευρώπη», τονίζει ο κ. Μουζάλας και συµπληρώνει: «H Ειδοµένη είναι ευρωπαϊκό πρόβληµα». Εναν µήνα αργότερα, ο Π. Κουρουµπλής διευρύνει τους «ενόχους» για να συµπεριλάβει και τον… ΟΗΕ! Ο τότε υπουργός Εσωτερικών χωρίς να λέει λέξη για τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, κατηγορεί τον ΟΗΕ για στασιµότητα στο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου των προσφύγων, ενώ κατηγορεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους αργούς ρυθµούς µε τους οποίους εξελίσσεται η διαδικασία υποστήριξης των υπηρεσιών ασύλου.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, από την άλλη, µετά τα συνεχή περιστατικά βίας µεταξύ µεταναστών και προσφύγων, δεν αποδίδει την έκρηξη βίας ούτε στην ανεπαρκή αστυνόµευση, ούτε στον τρόπο µε τον οποίο στήθηκαν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, ούτε στη διαχείριση του Προσφυγικού από την κυβέρνηση. «Η απόγνωση και η µαταίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρηµένων ανθρώπων καµιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συµπεριφορές», δηλώνει ο κ. Κυρίτσης.

«Ευθύνεται ο κόσμος»

Στο θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας των πολιτών που χρησιµοποιούν το µετρό για τις µετακινήσεις τους, το µπαλάκι των ευθυνών έφευγε µε ταχύτητα, αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που περνούσαν οι επιβάτες στις ουρές µπροστά στα εκδοτήρια. Τον περασµένο Νοέµβριο και παρά την κατακραυγή του κόσµου, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδοµών, Χρήστος Σπίρτζης -ως ανεύθυνος άρχων και εκείνος-, έριξε το φταίξιµο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων, η οποία, όπως είπε, δεν επέτρεψε στον ΟΑΣΑ να διεκπεραιώσει ηλεκτρονικά το θέµα των αιτήσεων για τις κάρτες απεριορίστων διαδροµών. Ο υφυπουργός του, πάλι, επέρριψε την ευθύνη στους ίδιους τους επιβάτες! «Φταίει ο κόσµος, που παρανόησε και στήνεται στην ουρά», δήλωσε ο Νίκος Μαυραγάνης, αφήνοντας άναυδους τους πάντες.

Από την άλλη, ο κ. Σπίρτζης, υπουργός Υποδοµών, είχε φροντίσει να πετάξει από πάνω του την ευθύνη και για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Ελληνικού, λέγοντας πως η καθυστέρηση οφείλεται… στον επενδυτή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018