Η δήλωση Καµµένου για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι, µε την οποία  καταλόγισε ευθύνες στην αυθαίρετη δόµηση της περιοχής, δεν προκάλεσε µόνο λαϊκή αντίδραση, αλλά και θύµησες για τις... αυθαιρεσίες στη βίλα της πεθεράς του, στο Γιαλισκάρι Ικαρίας. Τέσσερα χρόνια µετά τη γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο ζητούσε από τη ∆έσποινα Τζούλη την επιστροφή του συνόλου της επιδότησης των 177.429,15 ευρώ, επειδή «µετέβαλε τη χρήση της ενισχυθείσας επένδυσης», παραµένει άγνωστο αν επικυρώθηκε ο καταλογισµός από τις αρµόδιες Αρχές, ενώ αγνοείται και το σχετικό πόρισµα του Σ∆ΟΕ.

Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά», η βίλα είχε κατασκευαστεί ως «τουριστική έπαυλη», αλλά ουδέποτε έτυχε τέτοιας χρήσης, προφανώς γιατί κατοικήθηκε από την κ. Τζούλη και την οικογένεια του γαµπρού της, ο οποίος σήµερα κουνάει το δάχτυλο στους πυροπαθείς και τους συγγενείς των θυµάτων. Σύµφωνα, λοιπόν, µε την οµόφωνη γνωµοδότηση του ∆’ Τµήµατος του ανώτατου συµβουλευτικού οργάνου (αρ. 254/2014), κρίθηκε ότι η ιδιοκτήτρια νοίκιαζε τη βίλα για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, κατά παράβαση της νοµοθεσίας, ενώ εµφανίζεται να ενοικιάζει δωµάτια, διαιρώντας το οίκηµα, έκτασης 2,2 στρεµµάτων, παρότι για την εξασφάλιση της άδειας απαιτούνταν η ενιαία εκµίσθωσή του.

Χαρακτηρισμός

Η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ΝΣΚ ύστερα από σχετικό ερώτηµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (7799/2014), τον Απρίλιο του 2014, και ενώ οι δηµόσιες καταγγελίες για τον τρόπο κατασκευής της βίλας διαδέχονταν η µία την άλλη. «Το εγκριθέν και επιδοτηθέν επενδυτικό σχέδιο αφορούσε τη δηµιουργία τουριστικού καταλύµατος µε τα ειδικά χαρακτηριστικά της τουριστικής επιπλωµένης έπαυλης», σηµειώνεται στο σκεπτικό, ενώ η ιδιοκτήτρια «µε την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου και τη δηµόσια χρηµατοδότησή του δεσµεύθηκε να διατηρήσει την τουριστική επιπλωµένη έπαυλη µε τα ειδικά χαρακτηριστικά, που, βάσει της συναφούς νοµοθεσίας, προσιδιάζουν σε αυτή για µία 5ετία από την ολοκλήρωση και την πληρωµή του σχεδίου». Συγκεκριµένα, την περίοδο µεταξύ Μαΐου 2008 και Μαΐου 2013. Οµως, επειδή κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η βίλα ενοικιαζόταν ανά δωµάτιο και για χρονικό διάστηµα άνω των προβλεπόµενων 90 ηµερών, «έπαυσε να χαρακτηρίζεται ως κατάλυµα και αναιρέθηκε ο χαρακτηρισµός του ακινήτου αυτού ως τουριστικού καταλύµατος και, άρα, µεταβλήθηκε η χρήση της ενισχυθείσας επένδυσης σε όλο το διάστηµα της 5ετίας».

Ως εκ τούτου, οι δικαστές έκριναν ότι η ιδιοκτήτρια υποχρεούται στην επιστροφή «όλου του ποσού» της επιδότησης. Το σχέδιο για τη βίλα στην Ικαρία είχε ενταχθεί στο σχετικό επιχειρησιακό πλαίσιο το 2004 (287169/11373/24-08-2004) και το οίκηµα απέκτησε τουριστική χρήση το 2008, ενώ η λειτουργία του διακόπηκε τον Ιούνιο του 2013, αµέσως µετά την πάροδο της υποχρεωτικής 5ετίας για την απορρόφηση των χρηµάτων. Νωρίτερα, το Σ∆ΟΕ είχε κληθεί από την Εισαγγελία να διερευνήσει τα οικονοµοτεχνικά στοιχεία της επιδότησης για τη βίλα της κ. Τζούλη. Η έρευνα αφορούσε τη συγκέντρωση εγγράφων σχετικά µε την επιδότηση και τις εργασίες, αλλά και των παραστατικών που κόπηκαν, αν κόπηκαν, ώστε να αποδεικνύεται ότι τα δέκα δωµάτια της πολυτελούς κατασκευής ενοικιάστηκαν σε τουρίστες, οι οποίοι πλήρωσαν το αντίτιµο λαµβάνοντας τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Το θέµα είχε ήδη απασχολήσει την Οικονοµική Εισαγγελία από το 2012, πολύ πριν απασχολήσει τη δηµοσιότητα. Τη σχετική καταγγελία είχε δεχθεί ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας, Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος τη διαβίβασε στο Σ∆ΟΕ µε εντολή έρευνας την 20ή Ιουνίου 2012. Την υπόθεση ανέλαβε το Σ∆ΟΕ Στερεάς Ελλάδας, καθώς είχε ήδη ανοίξει φάκελο για διερεύνηση περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Καµµένου στην περιοχή. Προτεραιότητα δόθηκε στον έλεγχο που αφορούσε το σκάφος «Ηλιάτορας», του πατέρα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., µετά την ολοκλήρωση του οποίου άνοιξε ο φάκελος «Ικαρία», ενώ παράλληλα διερευνήθηκε καταγγελία για ακίνητα της οικογένειας στην περιοχή της Ιτέας.

Ο εργολάβος

Αξίζει να σηµειωθεί ότι τον κ. Καµµένο είχε «κάψει» µε δηλώσεις του ο εργολάβος Γιάννης Καρίµαλης, που είχε αναλάβει τις εργασίες στη βίλα, αποκαλύπτοντας ότι τις συνεννοήσεις τις έκανε µε τον Πάνο Καµµένο και όχι µε την πεθερά του. «Βρήκα τα συνεργεία για την κατασκευή του κτιρίου και είχα τη γενική επίβλεψη όλων των εργασιών, που κράτησαν περίπου δύο χρόνια, µέχρι και το 2007, πάντα σε συνεννόηση µε τον Πάνο Καµµένο, ο οποίος µου ανέθεσε το έργο λόγω του καλού ονόµατος που είχα στο νησί», ανέφερε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Καµένος του άφησε χρέος 35.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018