Ενα από τα πλέον κεντρικά πρόσωπα στο σύστηµα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουχί του Μεγάρου Μαξίµου, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Είναι ενδεικτικό πως από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πρωθυπουργία, του ανέθετε πάντα σηµαντικά υπουργεία, αλλά σε καµία περίπτωση δεν βρέθηκε στη λεγόµενη αυλή του κ. Τσίπρα. Την περίοδο της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα αυτής που ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, αποτέλεσε ως εκπρόσωπος Τύπου το βαρύ πυροβολικό του κόµµατος στα µέσα ενηµέρωσης.

Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο κ. Σκουρλέτης είχε ενηµερώσει τον κ. Τσίπρα πως δεν είναι διατεθειµένος να συνεχίσει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ικανοποίησε το αίτηµά του και στην πρώτη κυβέρνηση που συγκρότησε του ανέθεσε το σηµαντικό υπουργείο -ιδιαίτερα για µια κυβέρνηση της Αριστεράς- Εργασίας.

Από το συγκεκριµένο πόστο, ο κ. Σκουρλέτης «πέρασε και δεν ακούµπησε», µιας και είχε την τύχη να βρεθεί στην καρέκλα αυτή το διάστηµα της ανεµελιάς του ΣΥΡΙΖΑ, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τον Ιούλιο του 2015. ∆εν χρειάστηκε να ψηφίσει µνηµονιακούς νόµους, όπως έπραξε ο διάδοχός του, Γιώργος Κατρούγκαλος, και πολύ περισσότερο να βρεθεί αντιµέτωπος µε τους πάσης φύσεως απεργούς και διαδηλωτές.

Οι ηµέρες της... αµεριµνησίας συνέβαλαν ώστε ο Πάνος Σκουρλέτης να µη «λερωθεί» µε περικοπές στις συντάξεις που θα στιγµάτιζαν εσαεί το κοινωνικό προφίλ του. Από τη στιγµή, όµως, που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Μνηµόνιο ήταν δεδοµένο πως ο κ. Σκουρλέτης δεν θα µπορούσε να παραµείνει σε ένα κατεξοχήν µνηµονιακό υπουργείο. Πήρε, λοιπόν, ευµενή µετάθεση για το, εξίσου σηµαντικό, υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Στο εν λόγω υπουργείο ο Πάνος Σκουρλέτης ουσιαστικά έπαιξε... καθυστερήσεις.

Με δηµόσιες παρεµβάσεις, πολλές εκ των οποίων ενείχαν και το στοιχείο της προειδοποίησης προς τον πρωθυπουργό, καταδείκνυε µε κάθε τρόπο πως δεν είναι διατεθειµένος να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ, εµβληµατικό ζήτηµα για τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης. Την ίδια πολεµική έδειχνε σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές ήταν η περίπτωση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, µε τη διοίκηση της οποίας ο κ. Σκουρλέτης ήταν σε µόνιµη σύγκρουση. Οταν τα πράγµατα έφτασαν σε οριακό σηµείο και οι πιέσεις από τους δανειστές για την υλοποίηση των συµφωνηθέντων κορυφώθηκαν, ο πρωθυπουργός, µη έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησε στην αντικατάστασή του. Είχε γοητευτεί, άλλωστε, από την ιδιωτική πρωτοβουλία και µε κάθε τρόπο έδειχνε ότι είχε ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Με «κλωτσιά προς τα πάνω» ανέθεσε στον κ. Σκουρλέτη το πρώτο τη τάξει υπουργείο των Εσωτερικών, µε τον έµπειρο πολιτικό να καταφέρνει και στο δεύτερο υπουργείο που πέρασε να µη στιγµατιστεί µε πολιτικές που ήταν σφόδρα αντίθετες στο ιδεολογικό του οπλοστάσιο.

Τα πράγµατα στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν εξαρχής πιο ήρεµα, ιδίως από τη στιγµή που το σκέλος της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας ήταν αποκλειστική αρµοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Από τον Νοέµβριο του 2016 έως και το πρωινό της 23ής Ιουλίου 2018 τα πράγµατα κυλούσαν σχετικά χαλαρά για τον Πάνο Σκουρλέτη, που ασχολούνταν κυρίως µε ζητήµατα όπως αυτά του εκλογικού νόµου, αλλά και της «κοµµατικής κουζίνας», που γνωρίζει όσο λίγοι.

Οι εγκληµατικές κυβερνητικές ευθύνες στο Μάτι οδήγησαν σε «καρατόµηση» (και) του κ. Τόσκα, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι τα αποκαΐδια δεν µαύρισαν το επιµελώς ατηµέλητο προφίλ του κ. Σκουρλέτη, µιας και ήταν ο πολιτικός του προϊστάµενος και έχει εκ της θέσεώς του ευθύνες για την κακή εξέλιξη των πυρκαγιών, όπως ήταν και ο πολιτικός προϊστάµενος του υπουργείου που είχε ευθύνη για τις φονικές πληµµύρες στη Μάνδρα.

Προσώρας και άγνωστο για πόσο, έχει αναλάβει και τις αρµοδιότητες της δηµόσιας τάξης, σαν ο κ. Τσίπρας να θέλει για πρώτη φορά να τον «τσαλακώσει». Μένει να φανεί, βεβαίως, αν θα διατηρήσει τις ευθύνες αυτές και µετά τον ανασχηµατισµό, που είναι προ των πυλών. Οσοι τον γνωρίζουν επιµένουν πως το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Σκουρλέτης είναι να µπλέξει µε την Αστυνοµία και τα... Εξάρχεια! Πάντως, από τη διυπουργική στο Λαύριο την προηγούµενη Τρίτη, αν και αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, απείχε, δείχνοντας τις προθέσεις του για το µέλλον...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018