Τρία σηµαντικά ευρωπαϊκά «ραντεβού» έχει σηµειώσει στο καλεντάρι του για το φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει δεχθεί το τελευταίο διάστηµα αρκετές προσκλήσεις για να δώσει το «παρών» σε συναντήσεις και συνέδρια στο εξωτερικό, τις οποίες µελετά µε προσοχή, σε συνάρτηση και µε το «φορτωµένο» πρόγραµµά του στο εσωτερικό.

Ωστόσο, τρεις είναι οι συναντήσεις στις οποίες θα παραστεί οπωσδήποτε, καθώς είναι αυτές οι οποίες θα δροµολογήσουν τις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, τον µεγαλύτερο αυτήν τη στιγµή πολιτικό σχηµατισµό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστικά την προεκλογική του καµπάνια για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, στις οποίες προσδοκά να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του, που του επιτρέπει σήµερα να έχει ορίσει τόσο τον πρόεδρο της Κοµισιόν (Γιούνκερ) όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου (Τουσκ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ταγιάνι). Το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στο Σάλτσµπουργκ, στις 19 Σεπτεµβρίου.

Το Αυστριακό Λαϊκό Κόµµα θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, µε τον πρόεδρό του και καγκελάριο της Αυστρίας, Σεµπάστιαν Κουρτς, να έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στη Νέα ∆ηµοκρατία µε τη στάση που κρατά στο Μεταναστευτικό. Ωστόσο, τα βλέµµατα στη Σύνοδο αυτή θα είναι στραµµένα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορµπαν, και τη στάση που θα κρατήσει, την ώρα που θα συζητούνται σε επίπεδο κορυφής τα ονόµατα που διεκδικούν το «χρίσµα» για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κοµισιόν.

Τρεις είναι αυτή τη στιγµή οι διεκδικητές του χρίσµατος του ΕΛΚ:

Ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγµατευτής της Ε.Ε. µε το Ηνωµένο Βασίλειο για τη µετα-Brexit εποχή, ο Γερµανός Μάνφρεντ Βέµπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΕΛΚ, και ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουµπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας. O 67χρονος Μπαρνιέ διατηρεί παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις µε τη Ν.∆., από το 1995, όταν ο Ζακ Σιράκ τον είχε ορίσει υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.   

Ο 50χρονος κ. Στουµπ και ο 46χρονος κ. Βέµπερ (που έχει στηρίξει πολλές φορές δηµόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη) είναι ηλικιακά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ν.∆., ο οποίος σε κάθε περίπτωση επιθυµεί να έχει µια καλή προσωπική σχέση µε τον επόµενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσµα του ΕΛΚ, ξεκινά στις 6 Σεπτεµβρίου και ολοκληρώνεται στις 17 Οκτωβρίου. Την εποµένη, στις 18 Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα µεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ που θα πραγµατοποιηθεί αµέσως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα είναι όπως πάντα προπαρασκευαστική αυτής, ενώ φυσικά θα συζητηθούν και οι υποψηφιότητες για το χρίσµα, που θα έχουν ήδη οριστικοποιηθεί.

Το τρίτο και πιο σηµαντικό ευρωπαϊκό ραντεβού -στο οποίο θα συµµετάσχουν και όλοι οι ευρωβουλευτές και πολλά στελέχη της Ν.∆.- είναι στις 7 και 8 Νοεµβρίου στο Ελσίνκι, όπου θα διεξαχθεί το ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ. Εκεί, στο συνεδριακό κέντρο Messukeskus της φινλανδικής πρωτεύουσας, είναι που θα επισηµοποιηθεί η στήριξη του ΕΛΚ σε έναν υποψήφιο (ο λεγόµενος «spitzenkandidat» στην ευρωπαϊκή αργκό) για την προεδρία της Κοµισιόν το 2019. Τα τρία αυτά ταξίδια του κ. Μητσοτάκη έρχονται σε συνέχεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις 16 Μαΐου στη Σόφια, των «study days» του ΕΛΚ στις 7 Ιουνίου στο Μόναχο και της Τακτικής Συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, όπου επίσης συµµετείχε ο πρόεδρος της Ν.∆.  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  

Οι επαφές αυτές έχουν ιδιαίτερη σηµασία για την Πειραιώς, που θέλει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας µε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες, ώστε να τους αξιοποιήσει όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σηµαντικό ρόλο στην προετοιµασία όλων αυτών των επισκέψεων και συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη διαδραµατίζουν ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Μπακόλας, ο γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων, Γιάννης Σµυρλής, και ο βουλευτής και τοµεάρχης Εξωτερικών της Ν.∆., Γιώργος Κουµουτσάκος. Ο κ. Μπακόλας συµµετέχει, παράλληλα, στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα που έχει συστήσει το ΕΛΚ, µε επικεφαλής τον Ιρλανδό Ντάρα Μέρφι.   Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 18 Αυγούστου, 2018