Ένα ακόμα χαστούκι στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 από Ευρωπαίο αξιωματούχο που πρωταγωνίστησε εκείνη την περίοδο. Αυτή τη φορά από τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός, μιλώντας στο Documento, λέει ξεκάθαρα ότι το 2014 η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει από τα μνημόνια: «Ναι! Η οικονομία ήταν σε ανάκαμψη, η ανεργία σε πτώση, ο κόσμος επανέφερε τα χρήματά του στην Ελλάδα και όλα αυτά το 2014».

Μετά ο Σαμαράς έκανε εκλογές, συνεχίζει ο Ντάισελμπλουμ (χωρίς πάντως να αναφέρει ότι οι εκλογές ήταν μονόδρομος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και ο Φ.Κουβέλης είχαν αποφασίσει να ρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) και ξεκαθαρίζει:

«Μετά είχαμε αυτό το περίφημο πρώτο εξάμηνο του 2015 κατά το οποίο η εμπιστοσύνη καταβαραθρώθηκε, η οικονομία κατέρρευσε, κλπ, και η κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι του 2015, αποφάσισε να συνεργαστεί σοβαρά. Διότι συνειδητοποίησαν ότι αν δεν το έκαναν τότε, η κρίση αυτή τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική, θα συνέχιζε χρόνο με το χρόνο για πάντα.»