Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν ο τελευταίος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αποχώρησε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τον Ιανουάριο του 2009, ενώ στην πραγματικότητα η κρίση βρισκόταν προ των πυλών και είχε ήδη μπει σε συζητήσεις με τον τότε πρωθυπουργό πολύ νωρίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα την θύελλα.

Σε μια από τις σπάνιες φορές που μιλά, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην υπόθεση των μνημονίων: «Το οκταετές πρόγραμμα προσαρμογής που υιοθετήθηκε στον απόηχο της κρίσης του 2010 έχει, μέχρι στιγμής, αποδειχθεί μία παταγώδης αποτυχία», δηλώνει κατηγορηματικά.

Μιλώντας στην Huffington Post  για το πώς βυθίστηκε η Ελλάδα στη δίνη μίας τόσο μεγάλης κρίσης, είπε: «Αν η Ελλάδα είχε υιοθετήσει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων - ήδη με την υιοθέτηση του πρώτου μνημονίου το 2010 - δεν θα είχε υπάρξει τόσο μεγάλη εκροή κεφαλαίων με την εκδήλωση της κρίσης εμπιστοσύνης. Αυτό με τη σειρά του θα είχε ευμενείς συνέπειες για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που αποδεκατίστηκε με την κρίση. Και η μεγαλύτερη ρευστότητα θα είχε ως αποτέλεσμα η ύφεση να είναι μικρότερη και ενδεχομένως βραχύτερη...»

Απαντά ακόμη στο ερώτημα αν άλλαξε κάτι μετά την κρίση, σε σχέση με τις λανθασμένες λογικές που οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό αποτέλεσμα: «Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος του λαϊκισμού».