Λίγες μόλις μέρες μετά το πανηγυρικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη για το τέλος του προγράμματος, οι αγορές δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο στην Ελλάδα επιβάλλοντας ασφυξία δανεισμού στο ελληνικό κράτος από τη στιγμή που οποιαδήποτε προσπάθεια δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές καθίσταται απαγορευτική. Εκτός από τη νομισματική κρίση στις αναδυόμενες αγορές με τις συνεχείς ρευστοποιήσεις που διαταράσσουν την ισορροπία, οι αυξητικές τάσεις στην απόδοση των ομολόγων ερμηνεύεται και ως αποδοκιμασία στις χαλαρές εξαγγελίες της κυβέρνησης για αναστολή της μείωσης συντάξεων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την κρίση στις αναδυόμενες αγορές οδηγούν σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 10,8 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,631%, ποσό τελείως απαγορευτικό για μία ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές. Σε άνοδο βρίσκεται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, το οποίο καταγράφει αύξηση κατά 15,3 μονάδες βάσης στο 3,698%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το 10ετές spread, με την απόκλιση της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων, εκτινάσσεται στις 426,6 μονάδες βάσης.

Οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές ομολόγων μόνο ευνοϊκές δεν είναι για την Ελλάδα, καθιστώντας αδύνατη κάθε απόπειρα έκδοσης κρατικού αξιόχρεου. Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνει «μάχη» προκειμένου να κρατηθεί άνω του ορίου των 700 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε πτωτικά επίπεδα και με τον τραπεζικό δείκτη να παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξης του 0,45%.Η εικόνα της αγοράς ομολόγων προβληματίζει τους οικονομικούς αναλυτές δεδομένων και τα αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές ενώ τα μηνύματα από εκπρόσωπους των θεσμών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πυκνώνουν όσο εντείνεται και οι διαρροές για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.