Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όσο ισχυρό άρωμα «παροχών» κι αν έχουν, δεν πρόκειται να αλλάξουν την πραγματικότητα που έχει ενώπιόν του: πρώτον, όλα τα οικονομικά δεδομένα και η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν αφήνουν ανοικτό δρόμο ούτε για «φιλολαϊκή» πολιτική με βάσεις και χρονικό βάθος ούτε για σοβαρή «επανεκκίνηση». Γραμμές παραγωγής δεν ανοίγουν. Δεύτερον, οι επιλογές του οδηγούν ταχέως σε μια απόπειρα ενταφιασμού της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς», που δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες.

Ολα όμως τα σχέδια του πρωθυπουργού κινούνται σε πολιτικά στρώματα αέρος. Ορατοί οι λόγοι. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί σήμερα -και δεν το κρύβει- να ανοίξει το κόμμα του προς πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα ήταν δυνατόν να προσδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά «κεντροαριστερά» και
«σοσιαλδημοκρατικά».

Αντιδράσεις

Ομως, την ίδια ώρα αυτό το «άνοιγμα» του πρωθυπουργού προκαλεί έντονες αντιδράσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ηγετικός πυρήνας του, που στηρίζει έως σήμερα τον κ. Τσίπρα, εκτιμά ότι: τα πράγματα έχουν φτάσει στο «αρκετά, έως εδώ», με το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να έχει χρεωθεί από το καλοκαίρι του 2015 «τούμπες» και πολιτικές ταπεινώσεις, έως και έναν ακρωτηριασμό της αριστερής πτέρυγας του κόμματος (Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης και σία), στον βωμό της άτακτης υποχώρησης του κ. Τσίπρα απέναντι στα πυκνά πυρά των ξένων δανειστών.