Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό με μηνύματα όπως «Μακεδονία, Γη Ελληνική» και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα κάγκελα και τους φραγμούς από κλούβες των ΜΑΤ, πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας σε μια συγκέντρωση στην οποία δεν θα υπάρξουν κεντρικές ομιλίες αλλά μόνο τραγούδια και συνθήματα.

Στη συνέχεια ωστόσο το συλλαλητήριο αμαυρώθηκε από επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 7 έξω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο όπου αργότερα θα εκφωνήσει την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Άτομα που διασπάστηκαν από την προσυγκέντρωση για τη Μακεδονία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους πετούν αντικείμενα προς το κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 50 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις πέταξαν φωτοβολίδες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Από την εκτεταμένη χρήση των χημικών δημιουργήθηκε αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο και να αναγκαστούν να αποχωρήσουν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.