Με σχέδιο αυτοδυναμίας η παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ
Ρητορική αξιοπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τις κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν τις εκλογές
Η αυτοδυναμία περνάει από τη ΔΕΘ» είναι το μότο που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην Πειραιώς, με φόντο την επικείμενη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, αλλά και τις παράλληλες δραστηριότητες που «τρέχουν» οι «γαλάζιοι» επιτελείς, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα που θα στείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του προέδρου της Ν.Δ. και των συνεργατών του έχουν τοποθετηθεί οι εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, την επίτευξη ή μη του στόχου της αυτοδυναμίας και στους κόλπους των οποίων υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης της δημοσκοπικής δυναμικής του κόμματος.
«Εχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Κυριάκος δεν πρόκειται να μπει στη λογική της ψεύτικης παροχολογίας του Τσίπρα. Αντιθέτως, θα μιλήσει με ειλικρίνεια και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, έναντι κυρίως εκείνων που υποτίθεται ότι θα προστάτευε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τελικώς ήταν οι ίδιοι που επλήγησαν περισσότερο από τις πολιτικές τους. Μιλάμε φυσικά για τους ανέργους, τη νέα γενιά και τη μεσαία τάξη», επισημαίνουν στα «Παραπολιτικά» κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.
Παράλληλα με τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η επιχείρηση ανάδειξης της «γαλάζιας» προοπτικής για τη χώρα και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και τη χαλάρωση -έπειτα από συνεννόηση με τους εταίρους- των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα αφιερώσει σημαντικό μέρος της κεντρικής ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις πρωτοβουλίες για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες. Ως εκ τούτου, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τους ανέργους (έχει εξαγγείλει την επέκταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ), τις νέες οικογένειες (με αύξηση του αφορολόγητου ανά παιδί), τους χαμηλόμισθους, με κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% - και σε δεύτερο χρόνο στο 11%.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη ρητή δέσμευσή του να μη μείνει ούτε ένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, υπογραμμίζοντας την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει την αντίστοιχη προσωπική του υπόσχεση. Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να απευθυνθεί ακόμη πιο δυναμικά στους συνταξιούχους, τους οποίους και θεωρεί προνομιακή εκλογική δεξαμενή του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει από την πλευρά του το δικό του στίγμα, χωρίς όμως -όπως τονίζουν συνεργάτες του- να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στον «δρόμο της φαυλότητας, της ανευθυνότητας και της ακατάσχετης υποσχεσιολογίας».
Στο επιχείρημα της αναβολής του μέτρου της περικοπής συντάξεων, που θα προβάλει ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιτείνει «την επιλογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό, που θα δίνει οριστικές λύσεις και θα απομακρύνει τον εφιάλτη νέων μειώσεων, που με μαθηματική ακρίβεια θα επανέλθει, αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις».
Ανάκαμψη
Χωρίς επ’ ουδενί να δίνει την εντύπωση ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη (αρκεί, όπως λένε στην Πειραιώς, να μη βάζει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και να ξυπνάει μνήμες τεχνητής ρήξης με τους εταίρους το 2015), ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναπτύξει ένα πλάνο βιωσιμότητας του συστήματος, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών - παράμετρος που «πνίγει» κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας.
«Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τολμηρή μείωση εισφορών από το 20% στο 15% για την κύρια σύνταξη, η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εντός μίας τετραετίας. Αν μας το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα γρηγορότερα. Ολοι γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Το δικό μας σύστημα, που θα αναπτύξουμε πλήρως στη ΔΕΘ, διακρίνεται από μια ριζικώς διαφορετική λογική: πέρα από τη μείωση των εισφορών, επιμένουμε στην ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας, το κομμάτι της συμπληρωματικής σύνταξης, να πάρει τον χαρακτήρα ενός προσωπικού - ατομικού κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι οι υποχρεωτικές εισφορές της τάξης του 7% θα κατατίθενται σε έναν προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό, τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο νέος ασφαλισμένος και θα γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχό του», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τις θέσεις που θα αναλύσει στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018