Ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και της Ασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, με τον β. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, παρουσία του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ. Αντίστοιχη συνάντηση, μεταξύ των κ.κ. Τζιτζικώστα και Πάλμερ, είχε πραγματοποιηθεί πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τζιτζικώστα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική δυναμική της περιοχής όχι μόνο στο βαλκανικό περίγυρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συμφώνησε με τον κ. Τζιτζικώστα στην ανάγκη συνέχισης της διμερούς συνεργασίας και μετά την ολοκλήρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα. Στόχος της συνεργασίας αυτής, όπως αναφέρθηκε, είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας για ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και οι δυο πλευρές αναγνώρισαν ότι ΗΠΑ και Ελλάδα είναι σταθεροί διαχρονικοί στρατηγικοί σύμμαχοι. Υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια τόσο στις επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή, όσο και στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις ελληνικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ και ειδικά των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.