Σε ρυθμούς ΔΕΘ κινείται πλέον η ΝΔ, εν όψει της ανόδου του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του στο Βελλίδειο, το Σάββατο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα περιγράψει το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα, αποφεύγοντας -όπως όλα δείχνουν- να ασχοληθεί με τον κ. Τσίπρα. Άλλωστε συχνά στις ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το «χθες». Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο που είχε κάνει από τα Γρεβενά λίγο μετά τον ανασχηματισμό: «Ποιος ασχολείται με τον ανασχηματισμό;»

Το σύνθημα της ΝΔ, όπως το έχει περιγράψει κατ' επανάληψη ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση, ένα σχέδιο αναγέννησης.   

Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του προέδρου της Ν.Δ. και των συνεργατών του έχουν τοποθετηθεί οι εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που θα κρίνουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, την επίτευξη ή μη του στόχου της αυτοδυναμίας και στους κόλπους των οποίων υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης της δημοσκοπικής δυναμικής του κόμματος.

«Εχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Κυριάκος δεν πρόκειται να μπει στη λογική της ψεύτικης παροχολογίας του Τσίπρα. Αντιθέτως, θα μιλήσει με ειλικρίνεια και θα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, έναντι κυρίως εκείνων που υποτίθεται ότι θα προστάτευε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τελικώς ήταν οι ίδιοι που επλήγησαν περισσότερο από τις πολιτικές τους. Μιλάμε φυσικά για τους ανέργους, τη νέα γενιά και τη μεσαία τάξη», επισημαίνουν στα «Παραπολιτικά», στο ρεπορτάζ του Θανάση Φουσκίδη, κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.

Παράλληλα με τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η επιχείρηση ανάδειξης της «γαλάζιας» προοπτικής για τη χώρα και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και τη χαλάρωση -έπειτα από συνεννόηση με τους εταίρους- των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, ο αρχηγός της Ν.Δ. θα αφιερώσει σημαντικό μέρος της κεντρικής ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις πρωτοβουλίες για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Ως εκ τούτου, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τους ανέργους (έχει εξαγγείλει την επέκταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ), τις νέες οικογένειες (με αύξηση του αφορολόγητου ανά παιδί), τους χαμηλόμισθους, με κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% - και σε δεύτερο χρόνο στο 11%.

Στο επιχείρημα της αναβολής του μέτρου της περικοπής συντάξεων, που θα προβάλει ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιτείνει «την επιλογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό, που θα δίνει οριστικές λύσεις και θα απομακρύνει τον εφιάλτη νέων μειώσεων, που με μαθηματική ακρίβεια θα επανέλθει, αν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο της ΝΔ για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του από νέο σύστημα, το οποίο πέρα από τη μείωση των εισφορών, θα περιλαμβάνει και έναν δεύτερο πυλώνα της συμπληρωματικής σύνταξης με έναν «ατομικό κουμπαρά για όλους τους νέους ασφαλισμένους». Την πρόθεσή του να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου την προανήγγειλε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα Νέα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ, την Κυριακή το μεσημέρι.