«Παράταση στη μείωση συντάξεων ή εκλογές» αυτό φαίνεται ότι είναι το δίλλημα που βάζει με διπλωματικό ή με άκομψο επικοινωνιακό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους, απευθυνόμενος κυρίως στην Μέρκελ, η συνεργασία με την οποία μέχρι στιγμής από την πλευρά του τουλάχιστον ήταν άψογη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί με την απειλή των εκλογών και την παρέμβαση της Μέρκελ να αμβλυνθούν οι όποιες ενστάσεις και αντιστάσεις συναντάει στο θέμα της μείωσης των συντάξεων.

Μέχρι και λίγες ημέρες πριν την ΔΕΘ η κυβέρνηση και κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφραζαν την βεβαιότητα εξάντλησης της τετραετίας και διέψευδαν κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές.

Τι συμβαίνει όμως και ξαφνικά η κυβέρνηση είναι αυτή που ανοίγει το παράθυρο των πρόωρων εκλογών. Στην αποστροφή του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, συνηγορούν τόσο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτης, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, που έχει και την ταυτότητα του εκφραστή του πρωθυπουργού, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Το άνοιγμα της… εκλογολογίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την χώρα, με ανοιχτά οικονομικά και εθνικά θέματα, πολλοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να έχει να κάνει με την κατάρρευση των ισχυρισμών της κυβέρνησης για παράταση της μείωσης των συντάξεων, η οποία τελικά δεν φαίνεται να ικανοποιείται ως αίτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό του επιτελείο είναι προφανές ότι δεν πήραν ή υποψιάζονται πια ότι δεν θα πάρουν την έγκριση της παράτασης, και η εκλογολογία στη χώρα, θα ενισχύσει τις όποιες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους Εταίρους που βρήκαν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον πιο πιστό τους και υπάκουο συνεργάτη της.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, αυτό των πρόωρων εκλογών ως σενάριο που φουντώνει στην Ελλάδα, προκειμένου να κινητοποιήσει τις δυνάμεις των «συμμάχων» του στην Ευρώπη, και κυρίως της Μέρκελ, ώστε αυτή να είναι που θα δώσει το πράσινο φως και θα τον διευκολύνει.

Από την πλευρά της η Μέρκελ εξακολουθεί να έχει κλειστά τα χαρτιά της, κάτι που δεν διευκολύνει καθόλου προς το παρόν την κυβέρνηση και την προεκλογική αγωνία του Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό ήταν κι ένα από τα παράπονά του που εξέφρασε και κατά την συνέντευξή του στη ΔΕΘ.