To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ. Πάντως, ούτε το ΚΙΝΑΛ ενημερώθηκε από τους Θεσμούς, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το πρώτο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, αφού σε ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει αναλυτικά τα όσα έγιναν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους επικεφαλής των κλιμακίων ώστε να πειστούν ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).