Η συνέντευξη, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». δίνεται στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας του κ. Μητσοτάκη που παρουσίασε το όραμά του για μια Ελλάδα ασφαλή, εξωστρεφή και ευημερούσα και ένα πακέτο δεσμεύσεων, με κύριο άξονα τις μειώσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς.

Με αναφορές στα οικονομικά, στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στα εθνικά θέματα, θέτοντας παράλληλα και το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ξεκίνησε την συνέντευξή Τύπου από τη Θεσσαλονίκη και το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις βασικές αρχές του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη ημέρα της χώρας, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις στην οικονομία, περιγράφοντας το σχέδιο του κόμματος για την επανεκκίνησής της.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

 

Οικονομία: Έξοδος από το μνημόνιο

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τα θέματα οικονομίας

«Κατά την διάρκεια του προγράμματος αλλά αμέσως μετά το στοίχημα ήταν η χώρα να βγει στις αγορές. Η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται όπως οι υπόλοιπες χώρες, ακόμη και σήμερα. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό δεν τον νοιάζει. Αυτό είναι σφάλμα. Προτεραιότητα για μας είναι η ρύθμιση του κόστος δανειοδότησης. Η Ελλάδα βγαίνει ωστόσο από το πρόγραμμα με αυστηρά πλεονάσματα και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο.

Ανείσπρακτες οφειλές

Πεπεισμένος τα μέτρα για τη διαχείριση των ανείσπρακτων οφειλών θα είναι ένα μέτρο που θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας:
«Θα πρέπει να θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές. Οφειλές που όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξοφληθούν. Το μέτρο αυτό θα είναι πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά όσους χρωστάνε λιγότερο από 3,000 ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Πιστεύω ότι μια τολμηρή ρύθμιση η οποία θα θέτει ένα ελάχιστο όριο κατάθεσης, θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα».

Επόμενη μέρα - ΕΝΦΙΑ

Για την επόμενη και το πρόγραμμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τη δική του ρητορική για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφορικά με τα μέτρα ανέφερε: «Μέτρα θα πάρουμε. Αλλά ευθυγραμμισμένα στην δική μας λογική. Θα πρέπει όμως να δούμε και την εξειδίκευση των μέτρων, π.χ. ο ΕΝΦΙΑ».

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα, εμείς έχουμε ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δίνουμε προτεραιότητα στις υγιείς δυνάμεις της χώρας. Ο κ. Τσίπρας αρκείται στο να μοιράζει τη φτώχια μέσα από επιδόματα. Ο κ. Τσίπρας αυτό που κάνει είναι να μεγαλώνει συνεχώς το κράτος. Εμείς θέλουμε να συμμαζέψουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας μας είπε όμως τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει τώρα τους φόρους, αφού επί τρία χρόνια διέλυσε την παραγωγική τάξη. Δεν μας είπε όμως πως. Δεν άκουσα στην ομιλία του ούτε μια τοποθέτηση για την δημόσια διοίκηση και πώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερα χρήματα. Χθες παρουσίασα ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας. Το δικό μου σχέδιο για την χώρα είναι πολύ πιο φιλόδοξο από του κ. Τσίπρα. Ανάπτυξη 4% και δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης την επόμενη 5ετία. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί η χώρα να πάει πουθενά. Αυτός είναι φαύλος κύκλος που θέλω να σπάσω.

«Μέτρα θα πάρουμε. Αλλά ευθυγραμμισμένα στην δική μας λογική. Θα πρέπει όμως να δούμε και την εξειδίκευση των μέτρων, π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και στα μέτρα που θα ληφθούν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αναφορά όλους τους Έλληνες, όχι μόνο μερικές ομάδες».

Φορολογία-Αυτοδιοίκηση

Συμπληρωματικά με τον ΕΝΦΙΑ και το θέμα της φορολόγησης ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Δήμους, όπως ανέφερα και χθες. Εάν ένας δήμος ή ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, θα έχει την δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες. Έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αν μιλάμε πραγματικά για ένα πραγματικό κράτος που χαράσσει τοπική Αυτοδιοίκηση τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή περίοδο ώστε το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί το 2021».

Ο κ. Μητσοτάκης καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι εδώ και 3,5 χρόνια έχει διαλύσει την παραγωγική τάξη.

Μείωση αφορολόγητου-συντάξεις

Για το Νόμο Κατρούγκαλου και για τις συντάξεις ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους συνταξιούχους και ευχήθηκε το μέτρο αυτό να μην ληφθεί, ωστόσο κατήγγειλε την κυβέρνηση για διγλωσσία απέναντι στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και ηχηρό μήνυμα στους νέους ανθρώπους προκειμένου με βάση το σχέδιό του να επιλέξουν το σύστημα του ασφαλιστικού έτσι όπως ο ίδιος το προτείνει με τον «ατομικό κουμπαρά».

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η μείωση των συντάξεων είναι ένα μέτρο τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει η κυβέρνηση πίσω την μείωση των συντάξεων.

Το σχέδιο μου για τις συντάξεις είναι ένα νέο σχέδιο φιλόδοξο. Θέλω τα νέα παιδιά να έχουν ένα κίνητρο για να μπουν στο ασφαλιστικό. Κανείς νέος δεν πιστεύει ότι μετά από πενήντα χρόνια θα πάρει σύνταξη. Επιμένουμε στην λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τους νέους ασφαλισμένους. Ο καθένας να πιστεύει ότι το έχει τον δικό του κουμπαρά με ένα ποσό που θα τοκίζεται και στο τέλος αυτός ο κουμπαράς και το ποσό θα είναι δικός του».

Σκοπιανό-Εθνικά θέματα

Ένα από τα θέματα που ποντάρει η ΝΔ ακόμη και στο δρόμο προς τις κάλπες είναι το Σκοπιανό και τα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερωτήσεις για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ για τα εθνικά θέματα, σημειώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει η ΝΔ την συμφωνία των Πρεσπών. Ανεβάζοντας ιδιαίτερα τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο τον οποίο αποκάλεσε «τζάμπα μάγκα», ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ ζητάει «προσφυγή στις κάλπες, όσο το δυνατόν συντομότερο. Αυτό θα στείλει μήνυμα και στο ζήτημα των Σκοπίων».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος τους λέει ψέματα ακόμη και σήμερα. Φαντάζομαι ότι στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη "λαϊκιστής" είναι το όνομα του κ. Τσίπρα, όχι το δικό μου. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, γιατί είναι αυτός που λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία αυτή, πλην όμως εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που λέει ότ θα φέρει την συμφωνία στη Βουλή για την ψηφίσει. Εμείς φέραμε το θέμα στη Βουλή και με πρόταση μομφής για να μην περάσει η συμφωνία αυτή. Τους ξεκαθάρισα ότι η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από την ημέρα της υπογραφής της. Και το βλέπουμε αυτό με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργός να μιλάει παντού για την Μακεδονία και την Μακεδονική γλώσσα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τη συμφωνία αυτή. Όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση δεν θα περάσει αυτή τη συμφωνία. Το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη διεθνής συμφωνία, παράγει δυστυχώς για την χώρα έννομα αποτελέσματα τα οποία πολύ δύσκολα θα τα ανατρέψουμε».

Αναφερόμενος ωστόσο και στο θέμα της Ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:

«Καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση της Μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας. Τα αγάλματα και ο Μ. Αλέξανδρος του Γκρουέφσκι δεν ήταν το θέμα, αυτό ξέραμε ότι ήταν ανυπόστατα και ανιστόρητα. Το θέμα ήταν η εθνότητα και η γλώσσα. Κι αυτό το πέτυχαν. Το πέτυχαν με την σημερινή κυβέρνηση, του Τσίπρα και του Καμμένου. Η πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, είναι μια πορεία που προδιαγράφεται μακρά. Θα εξετάσουμε στο μέλλον όλες τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις προσπάθειες τόσο των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να περάσει το «ναι» στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, αλλά και στις ενέργειες που γίνονται στη γειτονική χώρα.

«Οι ευρωπαίοι έχουν ενδιαφέρον για το θέμα των Σκοπίων. Έχουν τους δικούς τους λόγους. Με ενοχλεί όμως ότι δεν υπάρχει κατανόηση γιατί το ζήτημα αυτό έχει συναισθηματική και όχι μόνο σημασία για την χώρα μας. Αν παραλάβουμε μια διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από την αρχή η μακεδονική γλώσσα και εθνότητα θα είναι κάτι που δεν θα δεχθούμε».

Για το εάν η ΝΔ είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας ή όχι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: 

«Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να ήθελε να υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Η σύνθετη ονομασία ενοχλεί τους Έλληνες, Όμως το βασικό πρόβλημα είναι η εθνότητα και η γλώσσα. Υπό την αίρεση ότι δεν θα κυρωθεί η συμφωνία, η μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί για την εθνότητα και την γλώσσα. Το όνομα θα ξεχαστεί την επόμενη ημέρα. Η ουσία είναι η εθνότητα και η γλώσσα. Εκεί εντοπίζω και το μεγαλύτερο πρόβλημα και τα στοιχεία αλυτρωτισμού»

ΟΑΣΘ

Την δική του πρόταση για τον ΟΑΣΘ επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου:

«Είναι τραγική η κατάσταση των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη» υπογράμμισε και προέβλεψε ότι «ενδεχομένως το σύστημα αυτό τους επόμενους μήνες να καταρρεύσει». Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σημείωσε: «Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει λύση. Είναι θέμα κατεπείγουσας προτεραιότητας για εμένα. Φοβάμαι στο μέλλον θα γίνουν χειρότερα».

Οικονομία-Θεσμοί

Για το ρόλο των θεσμών στο θέμα των μέτρων ανάπτυξης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: Έχουμε την δυνατότητα να πείσουμε τους πολιτικούς για το πρόγραμμά μας. Η μείωση εισφορών είναι προτεραιότητα. Η χώρα δεν θα ανακάμψει υπό αυτό το φορολογικό βάρος. Θα πρέπει όμως πρώτα να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στο υπόλοιπο σχέδιο του προγράμματος. Οι θεσμοί στρουθοκαμήλησαν όταν ξηλώθηκαν σημαντικότατες πρωτοβουλίες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την ώρα που έχουμε αύξηση του κράτους. Οι θεσμοί δεν είπαν τίποτα. Κακώς δεν είπαν τίποτα. Χθες παρουσίασε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης. Ανέπτυξα έξι στόχους. Στρατηγικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι ένας στόχος κοινωνικής κινητικότητας. Με άλλα λόγια δεν αποδέχομαι μια κοινωνία στην οποία η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου και ευκαιρίας για τους υπόλοιπους Έλληνες. Και ας μετρηθούμε επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα τι είναι προοδευτικό και τι όχι. Γιατί είναι συντηρητικό να δίνουμε την δυνατότητα σε ένα παιδί μιας φτωχικής συνοικίας να μην έχει τις ίδιες δυνατότητες με τα παιδιά μιας πλούσιας συνοικίας. Γι’ αυτούς τους πολίτες πάνω απ’ όλα πρέπει να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας. Την επόμενη ημέρα το διακύβευμα για τη χώρα δεν είναι το συνηθισμένο τσεκ λιστ της τρόικας. Την επόμενη ημέρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Όχι κάποιοι. Ούτε μόνοι μας».

Διχασμός

Για τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό που φέρνουν οι οικονομικές επιλογές «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ακόμη και στην εφηβική του ηλικία, τονίζοντας ότι στην δεκαετία του 80 που ο ίδιος μεγάλωσε τα φαινόμενα του διχασμού ήταν έντονα: «Πίστευα ότι ποτέ η χώρα δεν θα ζούσε τέτοιες καταστάσεις. Ο διχασμός είναι δηλητήριο. Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν όχι για όλους του Έλληνες αλλά για τους εκλογικούς τους πελάτες, διαρρηγνύει κατά την άποψή του το κοινωνικό συμβόλαιο για τον λαό. Δεν μπορεί το ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν να είναι το κύριο πρόταγμα μιας πολιτικής πρότασης. Προσπαθεί με αυτή την πρόταση ο Τσίπρας να συσπειρώσει το κόμμα του, όμως κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Πληγώνει την χώρα και τους Έλληνες. Έχω την πρόθεση εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες να είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όλης της χώρας».

Το κόστος των προτάσεων της ΝΔ

Για τις προτάσεις της ΝΔ για τις οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και για το κόστος αυτών, ιδιαίτερα στην περίπτωση ασφυκτικής εποπτείας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όλες οι προτάσεις της ΝΔ είναι αυστηρά κοστολογημένες και εξέφερε επίσης την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες φορολογούμενους ότι και οι ίδιοι θέλουν να συμμαζευτεί αυτό το κράτος. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εξήγγειλα αυτά τα μέτρα γιατί δεν φοβάμαι να τα εφαρμόσω. Οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουμε για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε στη χώρα δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την δημοσιονομική απόδοση. Όλες οι προτάσεις μας είναι αυστηρά κοστολογημένες. Μιλάμε για μέτρα άμεσης εφαρμογής και για μέτρα στο άμεσο μέλλον. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους Έλληνες φορολογούμενους να είναι συνεπείς. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από εκεί θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους μικρούς φοροπαραβάτες»

Συντάξεις-Επικουρικές

Επανερχόμενος στο θέμα των συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και στο θέμα των νέων θέσεων εργασίας. Υπενθύμισε μάλιστα και την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ σχετικά με την λύση του ασφαλιστικού, ο οποίος είχε πει ότι η λύση θα έρθει όταν θα πεθάνουν όλοι οι συνταξιούχοι που είναι πάνω από 70 ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

«Ο επικουρικός κουμπαράς χτίζεται σε βάθος χρόνου. Δεν καλούμαστε να εφεύρουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα. Αναδιανεμητικά συστήματα σε όλο τον κόσμο λειτουργούν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και δεν θέλει να δει ότι υπάρχουν προβλήματα στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό σύστημα όμως χρειάζεται πρώτα απ’ όλα νέες δουλειές. Είναι ο αιμοδότης του συστήματος. Άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή ψήφισε περικοπές συντάξεων και μάλιστα ιδιαίτερα δραματικές για τους νέους ασφαλισμένους. Πόσες φορές έκοψε η κυβέρνηση αυτή τις συντάξεις; Η κυβέρνηση αυτή κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια και έχει ένα μικρό πεπραγμένο. Κανείς συνταξιούχος δεν θα ξεχάσει ότι ο ίδιος ο Τσίπρας πρότεινε για λύση του ασφαλιστικού όταν θα πεθάνουν οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών».

Αναθεώρηση Συντάγματος

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την θέση του κόμματος για αναθεώρηση ουσίας και όχι αναθεώρηση στο πλαίσιο που θέτει ο κ. Τσίπρας:
«Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα αυτή να περιμένει την αναθεώρηση. Αν υπάρχει ένας κοινός τόπος για μια τολμηρή αναθεώρηση του Συντάγματος εμείς είμαστε εδώ. Αν όμως ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει μια αναθεώρηση μόνο για τα κοινωνικά του πρόσημα… ας την κάνει μόνος του.»

Για Προκόπη Παυλόπουλο

Αναφερόμενος στην πεποίθησή του σχετικά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την επιλογή της απλής αναλογικής σχετικά όμως με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

«Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση και δεν θα έχουν κάποιοι δυστυχώς την δυνατότητα να ζητήσουν πρόωρες εκλογές με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Καμία περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού»

Ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τα πολιτικά σενάρια της επόμενης ημέρας. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης από το ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματιστεί κυβέρνηση:

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε σε μια πρόταση μεγάλου συνασπισμού.

Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα πάει σε εκλογές με απλή αναλογική που σημαίνει οτι την επόμενη ημέρα η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία. Την επόμενη ημέρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρχει κυβέρνηση και δεν θα χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από το ΣΥΡΙΖΑ».

Συνολική αντιμετώπιση κόκκινων δανείων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στο θέμα των κόκκινων δανείων σημειώνοντας: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από το ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Το πρόγραμμά μας μιλάει για μια ριζική και ολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Ρευστότητα και επενδύσεις είναι το κύριο ζήτημα και μια συνολική πρόκληση δεν έχει κάνει μόνο με το τραπεζικό σύστημα».

Επόμενη ημέρα-δομή κυβέρνησης

Για την δομή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και για την επόμενη ημέρα απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η αντίληψη της ΝΔ για την δική της κυβέρνηση είναι ένα μικρό και ευέλικτό κυβερνητικό σχήμα και οι άξιοι, από όποιο χώρο κι αν προέρχονται, να είναι στις σωστές θέσεις:

«Θα μειωθούν οι κυβερνητικές θέσεις. Θέλω να υπάρχει μια «σφιχτή» γραμματεία της κυβέρνησης που θα εποπτεύει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Θέλω να επιλέξω όχι πρόσωπα πασπαρτού, αλλά πρόσωπα που θα είναι άξιοι και στη σωστή θέση. Θα κοιτάξω φυσικά και πέρα από τα στενά πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για την διακυβέρνηση», συμπλήρωσε ωστόσο ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης θα διατηρηθεί και τόνισε: «Θέλω ο πήχης να μπει ψηλά. Όλα τα προσόντα θα αξιολογηθούν. Στα ζητήματα ηθικής τάξης δεν χωράει καμία έκπτωση».

Τραγωδία Μάτι

Για το θέμα της εθνικής τραγωδίας μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δέχτηκε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα λάθη της κυβέρνησης που αποδείχθηκαν τραγικά, αλλά υπογράμμισε και τον κυνισμό της κυβέρνησης:

«Δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη η κυβέρνηση αυτή, πέρα από τα τραγικά λάθη. Ούτε καν απάντησε αν γνώριζε εκείνο το μοιραίο βράδυ κατά την live ενημέρωσή του αν υπήρχαν νεκροί ή όχι. Έχω πει εδώ και καιρό, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλίας, ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι που μέχρι σήμερα οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν. Ζήτησα από τον κ. Συνολάκη να μας πει ποιος έφταιγε. Δέχτηκε και ο ίδιος επικρίσεις όχι για το τι έκανε, αλλά για το ποιος είναι. Δυστυχώς ο κ. Πολάκης έκανε αυτό που έκανε κάτι φασιστικό, όπως γινόταν παλιά έξω από τις πόρτες, δίνοντας την διεύθυνση του κ. Συνολάκη.

Θα είχαν γλιτώσει οι άνθρωποι στο μάτι εάν δίδονταν εγκαίρως εντολή εκκένωσης της περιοχής. Αυτή είναι η αλήθεια».

Σκανδαλολογία-Εξεταστική

Για τα θέματα που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα και αφορούν την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα αφήσει την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι έχει δεσμευτεί για την Εξεταστική που θα διερευνήσει το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015

«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Αναφέρομαι στον τρόπο που έχει πορευθεί συνολικά κι όχι μόνο σε θέματα συγκεκριμένα που αποτελούν σκάνδαλα. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη τη Δικαιοσύνη και δεν έχω διάθεση να μπαίνω στα χωράφια της. Σε καμία περίπτωση από δικούς μου υπουργούς και ανθρώπους δεν θα γίνουν τηλέφωνα στη δικαιοσύνη για να προωθούν υποθέσεις ή κάποιες άλλες να τις βάλουν στην άκρη. Έχω δεσμευθεί για μία εξεταστική επιτροπή. Για το τι έγινε τελικά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για να μάθουν και οι Έλληνες πολίτες τι ακριβώς είχε γίνει τότε. Για να μην μπορεί κανείς να πει ότι απλά «είχα αυταπάτες εκείνη την περίοδο». Είναι άσχετος ή ψεύτης ο κ. Τσίπρας; Γιατί έπρεπε να γνωρίζει την ζημιά που είχε κάνει στην περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου».

Μήνυμα στους νέους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά και στους ανθρώπους που θα αποτελέσουν το μέλλον της χώρας. Αναφέρθηκε στους νέους με όραμα με μεράκι με αγάπη για την ζωή. Στους νέους που θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα για μια νέα και καλύτερη Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και ανέφερε:

Πρέπει να ψηφίσουν. Να έρθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Μακάρι να ψηφίσουν εμάς. Η ιστορία δεν γράφεται από όσους απέχουν. Και η ιστορία αφορά αυτούς. Που είναι το μέλλον της χώρας. Αυτό που μπορώ να τους πω είναι ότι η βασική μου προτεραιότητα είναι η παιδεία και η εργασία. Θέλω να δώσω ευκαιρία στη γνώση σε όλους. Δεν ξέρω πόσους θα πείσω γιατί ξέρω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν και μια καχυποψία. Ίσως στις επόμενες εκλογές να μας ψηφίσουν σίγουρα όταν θα δουν ότι υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που κρατούν το λόγο τους. Έχω κι εγώ τρία παιδιά. Έχουν τους προβληματισμούς τους, τα άγχη τους. Βλέπουν με αγωνία τους κινδύνους και τις προοπτικές ενός κόσμου που αλλάζει συνεχώς.

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που θα βάλουν πλάτη στη χώρα. Και εμείς θα είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε. Πιστεύω ότι και όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα θα επιστρέψουν και ο ρόλος μας είναι να τους παρέχουμε ευκαιρίες για δουλειά και μια καλύτερη ζωή».

Συνεργασία με την αριστερά

Στο θέμα των συνεργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος ανακοινώνοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι θα επιχειρήσει για τις επόμενες εκλογές μια κεντροαριστερή διεύρυνση τόσο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όσο και στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει:
«Η πρόθεσή μου είναι να μπουν άνθρωποι και από την αριστερά στα ψηφοδέλτια και στην κυβέρνηση. Θα δείτε από τις επιλογές που θα κάνουμε ότι θα υπάρξει μια διεύρυνση προς την κεντροαριστερά».

Συμβασιούχοι

Συμπλήρωσε επίσης για τους συμβασιούχους. «Όταν λήγει μια σύμβαση δεν απολύεται ο υπάλληλος. Το κράτος εξετάζει τι άλλο μπορεί να καλύψει. Καλύπτει αυτό που λέμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εκεί που έχουμε ανάγκες προτεραιότητα έχουν οι συμβασιούχοι. Ο ανορθολογισμός του συστήματος απαιτεί μια σύγχρονη και οργανωμένη δουλειά. Δεν κάνουμε προσλήψεις για να εξυπηρετήσουμε τους ψηφοφόρους, αλλά κοιτάμε το συμφέρον του κράτους»

Εκλογές και χρίσματα

Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το θέμα των χρισμάτων ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε:

«Επιμένω πάντα στην απευθείας εκλογή των ερετών απευθείας από το λαό, άρα για μας ζήτημα εκλογής ως προς το σταυρό δεν υφίσταται.

Η άποψή μας είναι σαφέστατη στο θέμα των χρισμάτων. Στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Γιατί η αυτοδιοίκηση είναι κρίσιμος βραχίονας για την υλοποίηση του προγράμματός μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς πέρα από τη ΝΔ. Στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν και να εκφραστούν οι ίδιες στις κάλπες για το ποιος θα είναι ο κατάλληλος για να τις εκπροσωπήσει. Στους μεγάλους δήμους δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να μιλήσουμε. Στις περιφέρειες σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας».

Κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών έδωσε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας την αύξηση της εγκληματικότητας και την άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου:

««Ανασφαλής πολίτης δεν είναι ελεύθερος πολίτης. Στις φτωχότερες συνοικίες της χώρας οι πολίτες είναι ασφαλείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να θεωρείται ακροδεξιά ατζέντα το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε σήμερα ομάδες αντιεξουσιαστών που καταστρέφουν δημόσια κτήρια και κάνουν ό,τι θέλουν και επίσης ένας άνθρωπος που έχει κάνει 11 δολοφονίες και δεν έχει δηλώσει μεταμέλεια, πρέπει να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση από την δικαιοσύνη; Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι τήρηση του νόμου είναι θέμα ευθύνης. Τα στοιχεία για τις μικροληστείες έχουν εκτιναχθεί. Αυτό που έχει γίνει με το νόμο Παρασκευόπουλο είναι πρωτοφανές. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί την επόμενη ημέρα».

Για τους πρόσφυγες

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή» σημείωσε οργισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με αφορμή το προσφυγικό κύμα. Ο κ. Μητσοτάκης που είχε μαζί του και φωτογραφικά ντοκουμέντα, για το πώς είναι να ζει κανείς στην Μόρια, μίλησε για μια εξοργιστική και ντροπιαστική για την χώρα κατάσταση, για την οποία κύρια υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να μην αναγνωρίζει το θέμα και το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Εμείς λοιπόν εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στην Ευρώπη για την ασφάλεια των Ευρωπαϊκών συνόρων. Έχω πει ότι θα αλλάξουμε επίσης και την διαδικασία χορήγησης ασύλου. Θα απλοποιήσουμε την διαδικασία. Δεν θα χρειάζονται τέσσερα στάδια για την διαδικασία χορήγησης ασύλου. Οι διαδικασίες αυτές συνήθως δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Με αποτέλεσμα κανείς να μην επιστρέφει στην Τουρκία σχεδόν ποτέ. Παρά μόνο εθελοντικά».

Στέλνοντας ωστόσο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ανέφερε: Και βέβαια θα ερευνήσουμε τι απέγιναν οι πόροι γιατί εδώ υπάρχει διασπάθιση πόρων. Παίζουν με τον πόνο ανθρώπων και η χώρα εκτίθεται μ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο».

Επενδύσεις

Όλοι οι διεθνείς επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη περιβάλλοντος επενδύσεων. Η προβλεψιμότητα των πολιτικών εξελίξεων είναι σημαντικός παράγοντος. Το φορολογικό περιβάλλον είναι ένας παράγοντας επίσης.
Θα πρέπει να δούμε σε επίπεδο κλαδικών πολιτικών, ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Χθες ανέφερα πολλά παραδείγματα με πραγματικές επενδύσεις που ετοιμάζονται να γίνουν στη χώρα μας και δυστυχώς καθυστερούνε για διάφορους λόγους. Έχουμε κάνει χαρτογράφηση όλων των επενδύσεων που ετοιμάζονται να γίνουν σε κάθε κλάδο ώστε να γίνουν αν χρειάζεται εκείνες οι παρεμβάσεις που θα τις διευκολύνουν.

Πιστεύω ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να γίνει ένα υπουργείο που θα πρέπει να στηρίξει πραγματικά την ελληνική εξωστρέφεια. Να στηρίξει στο εξωτερικό το brand Ελλάδα.

Ασφάλεια-Τέλος οι άδειες στον Κουφοντίνα

Το ζήτημα της ασφάλειας και της ευνοϊκής αντιμετώπισης που έχουν συγκεκριμένοι κρατούμενοι όχι μόνο θα αλλάξει αλλά και θα αυστηροποιηθεί σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

«Το καθεστώς αδειών για ανθρώπους που είναι καταδικασμένος πολλές φορές σε ισόβια θα αλλάξει. Ναι, δεν μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει ο κάθε κ. Κουφοντίνας από τις φυλακές. Αυτό το καθεστώς θα αλλάξει».

«Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ»

Ξεκάθαρος ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ στα θέμα της κριτικής και των επιθέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση σχετικά με την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος, με το χαρακτηρισμό της ακροδεξιάς:

«Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο. Σας έδωσα και πριν ένα παράδειγμα με υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Πολλάκη που προέβη σε άκρως φασιστική κίνηση.

Είμαι περήφανος που είμαι αρχηγός της ΝΔ. Βασική απειλεί είναι ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός που εκφράζονται από την ακροδεξιά, αλλά βλέπεται ότι μπόλικα δείγματα αυταρχισμού – για τον λαϊκισμό δεν χρειάζεται να μιλήσω – από αυτή την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του κ. Όρμπαν και το ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε:

«Ο κ. Όρμπαν μπορεί να βρίσκεται στο ΕΛΚ, η συμπεριφορά του όμως δεν αρμόζει σε ένα κεντροδεξιό κόμμα. Κι αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί».