Στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής της Μόρια αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «ντροπή» αυτό που συμβαίνει στη Λέσβο και μάλιστα από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει ευαισθησία για αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση δείχνοντας δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμα και στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για την Μόρια και τις αναφορές για το χειρότερο κέντρο προσφύγων ακόμα και σε σύγκριση με αυτά της Αφρικής.

«Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι κλείνει τα μάτια σε αυτήν την ντροπιαστική και απαράδεκτη κατάσταση, ειδικά για τα παιδιά. «Δεν ξέρω αν είναι διορθώσιμη η κατάσταση στη Μόρια. Ίσως πρέπει να κλείσει. Είναι εξοργιστική η εικόνα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στις κινήσεις που θα κάνει η ΝΔ για το προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα αλλάξει την πολιτική ασύλου. Θα απλοποιηθεί η διαδικασία και θα υλοποιείται σε δύο στάδια αντί για τέσσερα με σκοπό να επιστρέφονται στην Τουρκία συντομότερα όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. «Τώρα δεν επιστρέφει στην Τουρκία κανείς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι θα ελέγξει το κόμμα που πήγαν τα κονδύλια της ΕΕ για το προσφυγικό. «Είναι απαράδεκτη εικόνα να μην μπορούμε να προσφέρουμε τα βασικά στους ανθρώπους αυτούς».