Η τριπλή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (επίσκεψη στα περίπτερα, ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, συνέντευξη Τύπου) ξεδίπλωσε το πλάνο της διακυβέρνησής του, εφόσον η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι εμφορείται από μια διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης του κράτους και οργάνωσης της κυβέρνησης και από τη Θεσσαλονίκη έκανε πολλές και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις ως προς το ζήτημα αυτό.

Κατ’ αρχάς, δεσμεύθηκε για ανασυγκρότηση του κράτους, με τη δημιουργία ενός κρατικού μηχανισμού λιτού και αποτελεσματικού, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα με τρεις τρόπους: Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα και την αξιολόγηση παντού.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι θα υποστηρίξει και θα διευρύνει την παραχώρηση κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα (μέσα από ΣΔΙΤ), κάτι που αποτελεί κομβικό στοιχείο του σχεδιασμού του. Ως παράδειγμα, μάλιστα, έδωσε την κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική, ενώ προανήγγειλε ότι με ΣΔΙΤ θα δοθεί λύση και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. «Από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Έχουν να ωφεληθούν ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η νοοτροπία του μεγάλου δημόσιου τομέα δεν τους ωφέλησε τελικά», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, που σε άλλα σημεία των παρεμβάσεών του τόνισε ξανά ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος επί των ημερών του.

Σε επίπεδο κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα προΐσταται ενός μικρότερου υπουργικού συμβουλίου, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς. Παράλληλα θα δημιουργήσει μια «σφιχτή», όπως τόνισε Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία θα εποπτεύει και θα παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Η ενοποίηση διάσπαρτων δομών είναι επίσης ένα από τα κεντρικά στοιχεία του σχεδιασμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδωσε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα επί αυτού. Πρώτον, τη δημιουργία μιας αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις. «Όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεύτερον, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι παρά τω Πρωθυπουργώ, Υπουργός Επικρατείας, ώστε να έχει την οριζόντια εποπτεία όλης της δημόσιας διοίκησης.

Τρίτον, οι δομές εξωστρέφειας της χώρας θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από μία ειδική γραμματεία και μία εταιρεία, η οποία θα συγκεντρώσει διάσπαρτες σήμερα αρμοδιότητες που βρίσκονται στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει μία ενιαία ταυτότητα για το brand της χώρας. Να ευθυγραμμιστεί η δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, για να μπορούμε επιτέλους να “πουλήσουμε”, με την καλή έννοια, το brand «Ελλάδα» ουσιαστικά στο εξωτερικό», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέταρτον, τα έργα που προγραμματίζονται στη χώρα μας θα υπακούουν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό. «Επειδή τα έργα αυτά αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά Υπουργεία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναλύοντας το σκεπτικό του, «θα σας δώσω μόνο το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία έχει μια ενιαία αρχή σε επίπεδο Πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό των έργων συνολικά στη χώρα. Για να μπορεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τέτοιου είδους καταμερισμούς και παθογένειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κάθε Υπουργός ή ο κάθε Περιφερειάρχης ή ο κάθε δήμαρχος μπορεί να βλέπει μόνο το δικό του στενό αντικείμενο, χωρίς να μπορούμε να βλέπουμε τελικά τη μεγάλη εικόνα».

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την ψηφιακή υπογραφή, που εδράζεται στην πεποίθησή του ότι πρέπει να μειωθεί η φυσική επαφή των πολιτών με τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και κόπο και για τις δύο πλευρές. «Στο Δημόσιο μπορούμε να εφαρμόσουμε παντού την ψηφιακή υπογραφή. Δε σημαίνει απλά άμεση διεκπεραίωση όλων των εγγράφων ηλεκτρονικά. Σημαίνει επίσης ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εφοδιασμένοι με μια νέα ταυτότητα, επίσης με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.