Με θέατρο του παραλόγου μοιάζει η παράσταση που έχει στηθεί στην κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν να τραβούν διαφορετικούς δρόμους, με το βλέμμα στις κάλπες.

Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, οι βουλευτές του εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα στηρίξουν την κυβέρνηση όταν φτάσει στη Βουλή η συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας των Σκοπίων. 

Οι αντιδράσεις μάλιστα που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, συνδέονται και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου δείχνουν τους ΑΝΕΛ να αποδυναμώνονται περαιτέρω.

Από χθες ήδη δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά του υπουργού Άμυνας. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πάλι εξέφρασε τη διαφωνία του με την στάση του Πάνου Καμμένου τονίζοντας μάλιστα ότι αισθάνεται και μια παγωμάρα.

«Εγώ ούτε μισή σταγόνα δε θα ρίξω στο μύλο πτώσης αυτής της κυβέρνησης, ούτε στο μύλο της διαπλοκής», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαχριστόπουλος, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «ο Καμμένος δεν πρόκειται να παίξει με αυτή την κυβέρνηση», αφού όπως είπε είχε «μια έντιμη συμφωνία» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθεί να απαντήσει στο αν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος απάντησε πως «δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, πάω και σπίτι μου, δεν έχω πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι, «δεν το ξέρω αυτήν τη στιγμή», κάτι που θα μπορούσε να εννοηθεί ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ για Παπαχριστόπουλο: Αν κάποιοι είναι παγωμένοι, είναι οι ψηφοφόροι του

«Αν κάποιοι σήμερα διατυπώνουν εκ των υστέρων ένα διαφορετικό σκεπτικό, οφείλουν να παραδεχτούν ότι συμμετείχαν σε ένα κίνημα, εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ γνωρίζοντας εξ αρχής ποιες είναι οι πάγιες, θεμελιακές αξίες μας. Αν κάποιος είναι παγωμένος σήμερα, είναι οι ψηφοφόροι του κ. Παπαχριστόπουλου και δεν πρέπει να το λέει ο ίδιος. Άκαιρος και βιαστικός ο τρόπος που τοποθετήθηκε. Είναι θέμα συζήτησης που θα δούμε και στα όργανα του κόμματος», απάντησε μέσω του Real FM ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Οι βουλευτές μας, οι άνθρωποι που είναι υπουργοί εκ μέρους των ΑΝΕΛ και μετέχουν του κυβερνητικού σχήματος είναι όλοι τους εκλεγμένοι και ψηφισμένοι στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ. Κεντρικό μας, θεμελιακό μας, αξιακό μας στοιχείο είναι να μην επιτρέψουμε την παραχώρηση του ονόματος ''Μακεδονία''. Ας το αναλογιστούν όλοι τους αυτό», τόνισε.

Κατσίκης: Ή εκλογές ή νέο κυβερνητικό σχήμα όταν ρίξουμε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Την πρόθεση των ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση «προ του κινδύνου να έρθει το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών και να επέλθει η κύρωσή του με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητους βουλευτές» επαναβεβαίωσε ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κατσίκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Όταν έρθει η συμφωνία αυτό θα κάνουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας. Πώς ρίχνει κανείς την κυβέρνηση; Θα άρουμε άρουμε την εμπιστοσύνη, βεβαίως θα αποσύρουμε τους υπουργούς και τότε θα γίνουν δύο τινά:

- το ένα είναι να πάμε σε εκλογές που το βρίσκω πιθανό
- το δεύτερο να σχηματιστεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με εμμονή για να περάσει η συμφωνία».

Στην ερώτηση γιατί το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν ρίχνει τώρα την κυβέρνηση, ο Κώστας Κατσίκης απάντησε «γιατί δεν έχει νόημα. Θα ήταν προδοσία να ρίξουμε τώρα την κυβέρνηση όπως συνέβη με το πολιτικό τέχνασμα της πρότασης μομφής από τη ΝΔ. Δεν θα έφερνε κανένα πολιτικό αποτέλεσμα αλλά καταστροφή στο οικονομικό πεδίο».

Όσον αφορά την πρόθεση υπερψήφισης της συμφωνίας από βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι «παραμένουν προσωπικές απόψεις όσων λένε τώρα ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Για ενδεχόμενες διαγραφές ρωτήστε τον Καμμένο».

Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για το αν υπήρξε αλλαγή γραμμής από τον Πάνο Καμμένο σχετικά με το αν θα ρίξει ή όχι την κυβέρνηση ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είπε ότι «πριν ο Καμμένος έλεγε ότι δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση γιατί πιστεύουμε ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή».

Αισιοδοξία Παππά ότι θα πειστεί ο Καμμένος

Για την εκπεφρασμένη στάση του Πάνου Καμμένου, στο θέμα του Μακεδονικού, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αναγνωρίζοντας ότι «είναι ένα πραγματικό πρόβλημα». Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι ο κ. Καμμένος θα πεισθεί και θα συναινέσει στην επικύρωση της Συμφωνίας.

«Όταν έχεις έναν κυβερνητικό εταίρο ο οποίος διαφωνεί με μια κρίσιμη πολιτική, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Σε λίγες μέρες θα έχουμε το δημοψήφισμα στην πρώην Γιουκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θεωρώ ότι θα σταλεί ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα ότι οι βόρειοι γείτονές μας εγκαταλείπουν οποιαδήποτε διεκδίκηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, οποιοδήποτε αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει. «Είναι μια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, και η Συμφωνία προβλέπει ότι η χώρα μας θα επικυρώσει τελευταία. Μετά τις θετικές αυτές εξελίξεις θα μπορέσουμε να πείσουμε περισσότερους ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. Εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι μπορούμε να πείσουμε και τον Πάνο Καμμένο» τόνισε ο κ. Παππάς.

Σκουρέλτης για ΑΝΕΛ:Το βάρος μια αποχώρησης είναι στον ίδιο τον κ. Καμμένο

«Το βάρος μια αποχώρησης είναι στον ίδιο τον κ Καμμένο. Εάν θεωρούν ότι έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας ας το πουν. Η θέση τους για το Σκοπιανό είναι γνωστή. Εκτίμησή μου ότι δεν είναι αρκετός λόγος για πρόωρη πτώση της κυβέρνησης.«Αυτό δήλωσε στον Νews247 στους 88,6 ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "δεν μπορούμε να βάζουμε τρικλοποδιά τέτοιου είδους στην κυβέρνηση, οι θέσεις και των δύο (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ήταν γνωστές στο σκοπιανό».

«Κύρωση με βουλευτές άλλων κομμάτων»

«Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί στην κυβέρνηση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι «αν δείτε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, η συμφωνία θα κυρωθεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δημόσιες δηλώσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, από τις οποίες -όπως είπε- προκύπτει «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Δεν υπάρχουν σημεία τριβής με τους ΑΝΕΛ, συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο και στα όργανα της κυβέρνησης, το μόνο σενάριο που βλέπω εγώ είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας. Δεν ανησυχούμε, δεν εξετάζουμε άλλο σενάριο», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.