Ισχυρό προβάδισμα δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 ποσοστιαίες μονάδες: Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 23%, η ΝΔ 33,5%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΙΝΑΛ καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, Το Ποτάμι 1,5% και ΑΝΕΛ από 1,5%, η Ένωση Κεντρώων 2%, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ από 1%, Ελληνική Λύση 2%, άλλο κόμμα 2%, αναποφάσιστοι 5,5%, δεν απαντώ 6,5%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 57,0% των ερωτωμένων πιστεύει ότι τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 24,0% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός «χρίζεται» σύμφωνα με την έρευνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34,0%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας» απαντά το 33,7% των ερωτηθέντων.

 

Το 56% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις στο Μάτι, οι μισοί (47%) δεν θεωρούν ότι θα αλλάξει κάτι μεταμνημονιακά για τα οικονομικά τους ενώ η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένη και για τη συμφωνία των Πρεσπών, με το 41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος να αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά.

Μεταμνημονιακή απαισιοδοξία και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτώμενοι εάν η έξοδος από το μνημόνιο θα αλλάξει την οικονομική τους κατάσταση οι πολίτες απαντούν αρνητικά με συνολικό ποσοστό 61% (37% απαντούν σίγουρα όχι – 24% μάλλον όχι), ενώ το υπόλοιπο 27% απαντά θετικά (17% μάλλον ναι – 10% σίγουρα ναι). 12% απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο θέμα αυτό η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως μοιρασμένη (47 – 47): Το μεν 47% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα αλλάξει την οικονομική του κατάσταση (25% σίγουρα όχι – 22% μάλλον όχι), ενώ το άλλο 47% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα αλλάξει (29% μάλλον θα αλλάξει - 18% σίγουρα θα αλλάξει). Το 6% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αντίθετα, το 75% συνολικά των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμούν ότι η οικονομική κατάστασή τους δεν θα αλλάξει μετά την έξοδο από το μνημόνιο (48% σίγουρα δεν θα αλλάξει – 27% μάλλον δε θα αλλάξει). 12% των εκλογέων της ΝΔ δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση μάλλον θα αλλάξει ενώ το 6% είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει. 7% των πολιτών απαντά δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ.

Στην ερώτηση αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση το 31% των πολιτών συνολικά απαντά ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση (σίγουρα σε σωστή 12% - μάλλον σε σωστή 19%), ενώ το 59% συνολικά απαντά σε λάθος κατεύθυνση (μάλλον σε λάθος 23% - σίγουρα σε λάθος 36% ). Πάντως, τον Ιούνιο η απαισιοδοξία των πολιτών τον Ιούνιο έφθανε και το 63% ενώ η αισιοδοξία το 28%. Το 10% των ερωτηθέντων απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, συνολικά το 60% των ερωτώμενων την αξιολογεί αρνητικά (44% σίγουρα αρνητικά – 16% μάλλον αρνητικά), ενώ το 28% συνολικά την αποτιμά θετικά (13% σίγουρα θετικά – 15% μάλλον θετικά).