Σταθεροποιητικό παράγοντα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Με την εµπειρία του και την επιρροή του έχει προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να αποτρέψει γκάφες, πολιτικά σφάλµατα αλλά και να βάλει µέτρο στην αλαζονική συµπεριφορά που επιδεικνύουν νεόκοπα στελέχη του κόµµατος. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγµα, πως ο κ. Βούτσης συνέβαλε καταλυτικά στην εκλογή του κ. Σκουρλέτη στη θέση του γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αυτό αλλά και µια σειρά από πολιτικές επιλογές που απορρέουν από τον θεσµικό του ρόλο τον έχουν µετατρέψει σε «µαύρο πρόβατο» για στελέχη της νεότερης γενιάς, µεταξύ αυτών και οι Νίκος Παππάς, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, που ήταν οι µεγάλοι χαµένοι στην εκλογή γραµµατέα. Εδώ και καιρό, βέβαια, ο Νίκος Βούτσης γίνεται αποδέκτης αρνητικών διαρροών και σχολίων σε µέσα ενηµέρωσης που φαίνεται να αποτυπώνουν το κλίµα από τα υπόγεια του Μαξίµου, που κατά καιρούς στοχοποιούν «φίλους» και εχθρούς του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Είχαν, βεβαίως, προηγηθεί µια σειρά από επικριτικά δηµοσιεύµατα κατά του υπουργού Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αποτελεί µόνιµο στόχο του Μεγάρου Μαξίµου. Ιδια τακτική, δηλαδή, κατά των εσωκοµµατικών αντιπάλων.

Χαμηλών τόνων

Γαλουχηµένος στο µεγάλο πολιτικό σχολείο του ΚΚΕ Εσωτερικού και του «Ρήγα Φεραίου», ο κ. Βούτσης είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιλέγει υψηλούς τόνους και, κυρίως, χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη. Πολύ περισσότερο, δε, από τη στιγµή που ο θεσµικός του ρόλος επιτάσσει έναν πιο µετριοπαθή και συνετό λόγο. Αυτό, ακριβώς, είναι που δεν αρέσει σε κάποιους από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό πως δηµοσιεύµατα των προηγούµενων ηµερών σε φιλοκυβερνητικές εφηµερίδες τον εµφάνιζαν να χτίζει υπερκοµµατικό προφίλ, και µάλιστα για λόγους υστεροβουλίας. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι; Η επιθυµία του να διαδεχτεί τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας το 2020.

Οι εµπνευστές των επιθέσεων φτιάχνουν ένα σενάριο που αγγίζει τα όρια της πιο ακραίας φαντασίας, προκειµένου να αιτιολογήσουν ή και να πολιτικοποιήσουν τις επιθέσεις. Και αυτό, διότι, εκτός όλων των άλλων, αρνείται να συµµετάσχει στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ µε τα πόθεν έσχες πολιτικών αρχηγών και συγγενικών τους προσώπων, να συµβάλει στη διαπόµπευση προσώπων µε τις διάφορες λίστες ή να προωθήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα σχέδια που κάνει µια µερίδα κυβερνητικών στελεχών. Λόγω χαρακτήρα, ο κ. Βούτσης αρνείται να µπει στη διαδικασία των υπόγειων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, ή να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που διαθέτει για να αντιµετωπίσει τις επιθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν υπήρχε ένα κίτρινο δηµοσίευµα σε φιλοκυβερνητική εφηµερίδα κατά της Φώφης Γεννηµατά, την είχε υποστηρίξει δηµοσίως, δηλώνοντας, µεταξύ άλλων, ότι «παίρνουµε σαφέστατα απόσταση από οτιδήποτε δεν είναι απολύτως τεκµηριωµένο».

Συνεννόηση

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες του κ. Βούτση έχουν να κάνουν κυρίως µε τη διατήρηση των αριστερών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ, µε την εναρµόνιση της κυβέρνησης µε παραδοσιακές θέσεις του χώρου, αλλά και µε την αντιµετώπιση του ιού της εξουσίας που έχει προσβάλει πολλά στελέχη του κόµµατος. Παραλλήλως, έχοντας παραλάβει τη σκυτάλη του προέδρου της Βουλής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσπαθεί να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος του Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα να έχει ένα καλό επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης µε τα κόµµατα, ιδίως µε την αξιωµατική αντιπολίτευση, η αντιπαράθεση της οποίας µε την κυβέρνηση είναι µονίµως οξεία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018